A citrusfélék fogzománc-károsító hatása

Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen az antioxidáns hatású C-vitamin, testünk ennek ellenére képtelen annak előállítására és raktározására.
Éppen ezért fontos, hogy élelmiszerekkel és vitaminokkal megfelelő mennyiséget juttassuk belőle a szervezetünkbe. Sokat tehetünk az egészségünkért, ha vásárláskor csipkebogyó, paprika és áfonya is kerül a kosarunkba a citrom és a narancs mellé.
A magas C-vitamintartalmukról ismert citrusfélék fogyasztásakor azonban nem árt, ha odafigyelünk néhány egyszerű, ám annál fontosabb szabályra.

Mi történik a fogunkkal, amikor citrusféléket fogyasztunk?

A citrusfélék magas savtartalma miatt a fogzománc felpuhul, és az alatta elhelyezkedő dentinréteg védelem nélkül marad, amely egyenes út a fogszuvasodáshoz.
Hogy mi is az a dentin?
A zománc és a fogbél, valamint a cement és a fogbél között található, néhány milliméter vastag réteg, amelynek 70 százaléka ásványi anyagokból épül fel. További alkotóelemei a kollagén és a víz.
A dentinre magas szervesanyag-tartalma miatt tehát különösen vigyáznunk kell.

Hogyan óvhatjuk meg a fogaink épségét lemondások nélkül?

  • Az első és legfontosabb: naponta kétszer, sőt, akár háromszor is mossuk meg alaposan a fogainkat, kiegészítésként pedig használjunk fogselymet! Nincs mese, időt kell rá szánni!
  • Az édességekhez hasonlóan a savas ételek és italok fogyasztása után várjunk fél órát a fogmosással, így időt adva a még érzékeny fogzománc a „pihenésre”.
  • A citrusfélék és egyéb, magas savtartalmú élelmiszerek fogyasztása után szénsavmentes vízzel öblítsük ki a szánkat! Hogy miért? Mert az sem mindegy, meddig „fürdenek” a fogaink citromlében.
  • Hogy ne kelljen lemondanunk egy hűsítő limonádéról vagy mojitóról, igyuk szívószállal! Így kevésbé érintkeznek a fogainkkal.

Összefoglalóul

Fogaink épségét kétféleképpen óvhatjuk a savas élelmiszerekkel szemben: megfelelő tisztálkodási szokásokkal és bizonyos ételek, italok mellőzésével.
Igyunk nagy mennyiségű vizet, öblögessünk étkezések után! Ügyeljünk az étkezés és a fogmosás között eltelt időre! Kerüljük a szénsavas üdítőket, a citrustartalmú italokat pedig hígítsuk vízzel!
Ezt a néhány, egyszerű szabályt betartva rengeteget tehetünk a fogaink egészségéért.

Scroll to Top