Fogszín: hányféle árnyalat létezik?

fogszín

Ha választhatna, mindenki ragyogó fehér fogakat szeretne, de sajnos csak viszonylag keveseknek adatik meg ez a szerencse. Ráadásul a genetikai tényezőkön nem is változtathatunk, vagyis az egy adottság, hogy kinél milyen színű és vastagságú a dentin, illetve a fogzománc. Persze az életmód és a szájhigiénia sokat ronthat vagy javíthat a helyzeten, ezért is fontos odafigyelni mindkettőre. Ha pedig ez mégsem sikerül, akkor plusz megoldásként ott a fogfehérítés lehetősége is.

De hányféle fogszín is létezik, és mi határozza meg, milyen árnyalatot vesznek fel a fogak?

Hányféle fogszín létezik?

Erre a kérdésre nincs pontos válasz, azaz tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy ahány ember, annyi árnyalat. Az aktuális fogszín ugyanis több tényezőtől függ. A fentebb említett szájhigiénia és életmód mellett befolyásolhatja például egyes gyógyszerek szedése, a fogcsikorgatás, ha pedig valaki fogkő-eltávolításon vett részt, már ettől a beavatkozástól is világosodhatnak egy-két árnylatot a fogak. Vagyis egy adott személynek sem egyforma színűek a fogai az élete során – a korral például eleve sárgulni kezdenek.

Ennek ellenére mégis meg kell határozni valahogy a fogak árnyalatát többek között fogtömések, hidak, koronák, esztétikus héjak stb. készítésekor. Ehhez a fogorvosok egy referencia-színskálát használnak, amihez a páciens fogainak árnyalatát hasonlítják, és ha megvan a természetes fogakéhoz legközelebb álló, akkor annak alapján keverik ki például a fogtömést. Ugyanez a helyzet a többi fogpótlás esetén is, hiszen a cél mindig az, hogy a fogpótlás szépen beleolvadjon a környezetébe, és ne legyen azonnal nyilvánvaló, hogy ott bizony valamiféle beavatkozás történt.

És mi a helyzet a fogfehérítéssel?

Amikor egy fogpótlás vagy tömés készül, akkor a saját fogszín lesz a viszonyítási alap, de mi a helyzet akkor, ha valakinek van egy tömése, majd azután vesz részt professzionális fogfehérítésen? Akkor a folyamat épp fordított: ilyenkor a tömést kell teljesen vagy részben kicserélni, és a fehérített fogakhoz passzítani, de a polírozás is megoldást jelenthet.

Hasonló a helyzet akkor is, ha fehérítés előtt szuvas fogat talál a fogorvos. Ebben az esetben a kezelés időtartamára ideiglenes tömés kerül a fogba, majd miután kialakult a fogak végleges színe, jöhet a tartós tömés.

Scroll to Top