All-on-4 fix fogsor: stabil megoldás négy implantátumon

All-on-4

A fogászati technológiák folyamatosan fejlődnek: egyrészt új eljárásokat dolgoznak ki a különféle problémákra, másrészt a már meglévő rendszereket tökéletesítik gyakorlatilag megállás nélkül. Az egyik ilyen, még ma is forradalminak számító módszer az úgynevezett All-on-4 fix fogsor, azaz egy olyan fogpótlás, ami négy implantátumon rögzül.

Hogy miért is jó ez a megoldás, és hogy pontosan mit takar, azt járjuk körbe aktuális cikkünkben.

Kivehető vs. fix fogpótlások

Teljes fogatlanság esetén pácienseink előtt két lehetőség áll: az egyik a kivehető fogsor, a másik pedig az implantátumra rögzített fogpótlás. A teljes kivehető protézis árban jóval kedvezőbb, és alapvetően nem is az esztétikai hatásával van gond, hiszen ma már nagyon szép, élethű fogsorok készítésére van mód. A gond itt a stabilitás hiánya, illetve az, hogy sokan nehezen tudják megszokni a szájpadlásra felfekvő alaplemezt, és gyakran túl nagynak érzik a készüléket.

Az implantátumra rögzített fix fogsor esetén az ár lehet az egyik visszatartó erő, és azt se felejtsük el, hogy a gyógyulási idő ilyenkor 3-6 hónap, ami meglehetősen soknak tűnhet. Ráadásul a csonthiány miatt nem mindenki alkalmas a beavatkozásra, de szerencsére létezik egy kompromisszummentes megoldás az ő számukra is: az All-on-4 fix fogsor.

Mi az az All-on-4 fix fogsor?

Az All-on-4 fogpótlás teljes fogatlanság esetén mind az alsó, mind a felső fogíven képes visszaadni a saját fogak érzését. A beavatkozás során 4, esetleg 6 különleges kialakítású műgyökeret ültetünk be speciális dőlésszögben, amikre mintavétel után akár másnapra elkészülhet az ideiglenes fogpótlás. Azaz a páciens rövid időn belül eljuthat a teljes fogatlanságtól a fix körhídig, ez pedig egy olyan hatalmas lépés, ami alapjaiban változtatja meg a mindennapi életet. Nincs több kényelmetlenség, nincs több szorongás, csak a szép, stabil fogsor!

Bár a címben az All-on-4 rendszert emeltük ki, létezik az úgynevezett All-on-6 technológia is: ekkor értelemszerűen hat darab műgyökeret ültetünk be, majd ezekre kerülnek rá az óriási precizitással megtervezett felépítmények, amikhez csavarozással rögzítjük a fogpótlást.

Milyen előnyöket nyújt az All-on-4 fogpótlás?

Az All-on-4 rendszer azonkívül, hogy egy valóban 21. századi megoldás, számos előnyt kínál nemcsak a kivehető fogsorokkal, de a hagyományos implantátumokkal szemben is. Lássuk, mik ezek!

  • Nincs hozzá szükség csontpótlásra, így azok számára is megfelelő, akik nem rendelkeznek elegendő csontállománnyal, de nem alkalmasak csontpótlásra, mégis fix fogsort szeretnének.
  • Foghúzás után akár azonnal elvégezhető a beültetés.
  • Kisebb beavatkozásra van hozzá szükség, mint a normál műgyökereknél, és a kockázat is minimális.
  • Mivel nagy méretű műgyökereket ültetünk be, ez a rendszer sokkal jobban terhelhető, mint a mini implantátumok, ezért biztonságosabb is.
  • A műtét után ideiglenes fogsor készíthető rá, ezért várni sem kell – illetve csak néhány napot – a csodás mosolyra.
  • A rögzítéshez használt csavarok láthatatlanok, nem kell amiatt aggódni, hogy valaki esetleg észreveszi őket.
  • Javításhoz vagy tisztításhoz elég csak kilazítani a csavarokat, és a fogsor könnyen leemelhető. És amíg a végleges fogsor „szervizben” van, bátran használható az ideiglenes.
  • Az elkészült fogsor teljes egészében hasonlít a saját fogakra, így nem kell többé szégyenkezni evés és nevetés közben.

Hogyan készül ez a fajta fogpótlás?

Az All-on-4 fix fogsor készítésének első lépése az állapotfelmérés, és a már jól ismert diagnosztikai vizsgálatok. Amikor mindezzel megvagyunk, kezelési tervet készítünk, ami tartalmazza a beavatkozás lépéseit, azok időben történő megvalósítását, vagyis egy menetrendet, és természetesen a kezelés anyagi vonzatait is.

Végül pedig jöhet a lényeg, méghozzá maga a műtét. Az implantátumok beültetését követően rögtön mintát veszünk az ideiglenes fogsorhoz, ami a gyógyulási idő alatt biztosítja a rágóképességet. A gyógyulási idő letelte után, ami körülbelül 3-5 hónap, elkészítjük a végleges körhidat a páciens által kiválasztott anyagból, ami lehet cirkon, fémkerámia stb.

Amennyiben érdekli Önt a All-on-4 fix fogsor, kérjen időpontot egy ingyenes konzultációra!

Scroll to Top