Mi az a fogerózió és hogyan előzhetjük meg?

Maga a fogerózió egy olyan folyamat, amikor kémiai hatások következtében foganyag vesztés történik. Neve a latin erosio szóból ered, mely a lepusztulást jelenti. Mikor a fog elkezd erodálódni, veszít az ásványianyag-tartalmából, ezáltal csökken az ellenálló képessége. Ilyenkor a fogzománc kezd el meggyengülni, sérülni vagy kopni. Ez már csak azért is veszélyes, mert ezt eleinte nem feltétlen vesszük észre, hogy fogzománcunk elvékonyodásnak indult. Mivel a folyamat akár évekig is eltarthat, ezért az erózió egy lassú pusztulás, amit fogkopásnakis szokták nevezni. 

Kiket érinthet a fogerózió?

A fogerózió elsősorban azokat érinti, akik sokszor fogyasztanak magas savtartalmú ételeket és italokat, esetleg refluxban, vagy olyan egyéb betegségben szenvednek, ahol a gyomorsav visszajut a szájüregbe. Mindez azért jár a fogak gyengülésével, majd kopásával, ugyanis a fogakat kémiailag károsítja a sav. Mindez pedig nem csak erózióhoz, hanem fogszuvasodáshoz is vezethet. 

Hogyan ismerhetjük fel az erózió jeleit?

A fogerózió legfőbb tünetei közé tartozik a fogak széleinek lekerekedése, a fogredők kisimulása, a fog fényvesztése és elszíneződése, valamint a fogak érzekennyé válása. Az érzékenység előjöhet a hidegre, a melegre, a savas és cukros ételekre és italokra egyaránt.

Hogyan tehetünk a fogerózió ellen?

Magas savtartalmú ételek vagy italok fogyasztását követően érdemes semlegesítő hatású termékeket fogyasztani, például tejtermékeket. Valamint étkezést követően legalább fél órát érdemes várni a fogmosással.  Ha a fogkopás már megkezdődött, fontos, hogy a kiváltó oknak megfelelő megoldás alkalmazása tudja megszüntetni a probléma gyökerét. Ehhez mindenképp ajánlott a kezelőorvossal konzultálni.

A rendszeres fogászati vizsgálattal időben felismerhető és kezelhető a probléma, így javasoljuk, hogy legalább félévente vegyenek részt fogászati szűrővizsgálaton és forduljanak bizalommal a Duna Dental szakembereihez. 

Scroll to Top