+36 20 669 5169 Bejelentkezés

10 dolog, ami fogvesztést okozhat

A felnőttkori fogvesztés két leggyakoribb oka:

  • a fogszuvasodás
  • és a fogágybetegség,

csakhogy nem ezek a problémák az egyetlenek, amelyek kiválthatják rágószerveink elvesztését. A zománc-, majd a dentinréteget és a fogbelet megtámadó fogszuvasodás, valamint a fog tartószöveteit leépítő fogágybetegség ugyanis csak a jéghegy a csúcsa. Mondhatjuk: a vezető ok.

De ezek mellett nem szabad elfeledkezni a többi tényezőről sem. Nézzük hát a másik 8 rizikófaktort!

Az általános dolgok

Így például az életkor, hiszen a 35 évesnél idősebb pácienseknél alapból magasabb a kockázata a fogvesztésnek.

Sajnos ebbe a csoportba tartozik az a faktor is, hogy a férfiak inkább veszélyeztetettek, és persze ott van az egyértelmű, mégis sokak által elhanyagolt tényező:

… a rossz szájhigiénia, valamint a rendszeres fogászati ellenőrzés elmulasztása. A rossz szájhigiénia egy általános és a páciensek többségénél tapasztalt probléma, ami többek között kiválthatja a fentebb már említett fogszuvasodást és fogágybetegséget is.

A rossz szokások fenntartása sem szerencsés: a dohányzás (vagy akár a túlzott alkoholfogyasztás) is rendkívül veszélyes, és a cigarettáról (vagy épp a pipáról és a szivarról) már több kutatás is bebizonyította, hogy az erek összehúzódását eredményezve rontja a nyálkahártya és a fogíny vérellátottságát. Emiatt nem jut elég vér a megfelelő helyekre, és ötszörése nő a fogágybetegség kialakulásának esélye.

Bizonyos betegségek

Sajnos nemcsak a fentiek okozhatnak fogvesztést, hanem bizonyos betegségek is: növeli a rágószervek elvesztésének esélyét

  • a cukorbetegség,
  • a magas vérnyomás
  • és a rheumatoid arthritis.

Mi a tanulsága ennek? Az, hogy figyeljünk oda az életvitelünkre: járjunk rendszeresen szűrésekre és fogászati kontrollra, gondoskodjunk a megfelelő szájhigiéniáról, étkezzünk egészségesen, sportoljunk, valamint tegyük le a cigarettát. Ezekkel csökkenthetjük az esélyét annak, hogy valamelyik rágószervünket idő előtt elveszítjük.

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.