+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Foghiány és magas vérnyomás? Van kapcsolat!

A beteg fogak és az íny rossz állapota számos betegségre utalhatnak, a kapcsolat azonban fordítva is igaz: a rossz szájhigiénia rengeteg más megbetegedést okozhat. Vagyis a fogak állapota jó indikátora lehet a szervezetben zajló folyamatoknak, ezért mindenképpen fontos, hogy folyamatosan figyeljünk az intő jelekre.

Például arra, ha kiesik a fog, az ugyanis a menopauzán túlesett nők esetében akár a magas vérnyomás jele is lehet.

Kapcsolat lehet a fogak elvesztése és a magas vérnyomás között

Az Amerikai Egyesült államokban elvégzett kutatás eredményeiből az derül ki, hogy a magas vérnyomás és a fogak elvesztése összefüggésben állhatnak egymással. A kísérletben 1998 és 2015 között közel 40.000, a menopauzán átesett nő vett részt, akiknél előbb felmérték a fogak állapotát, majd évente felülvizsgálaton vettek részt, ahol a vérnyomásuk értékeit is rögzítették.

A vizsgálatok alapján pozitív összefüggés mutatható ki a fogak mennyisége és a magas vérnyomás kockázata között ezen nők körében. Ha pontosabbak akarunk lenni, akkor ez a kockázat nagyjából 20%-kal több, vagyis ennyivel nagyobb az esélyük a magas vérnyomás kialakulására.

A dolog érdekessége, hogy ez a kapcsolat – fogmennyiség és magas vérnyomás – erősebb volt a fiatalabb, és az alacsonyabb testtömeg-indexszel rendelkező nőknél.

Az ok még nem tisztázott

Az összefüggést a fogak mennyisége és a magas vérnyomás között (amit egyébként hosszú ideje sejtettek már) ugyan kimutatták a tudósok, azt viszont még nem tudják, hogy mi állhat a két betegség kapcsolatának hátterében.

Az erre vonatkozó feltételezések szerint azok, akik elveszítik a fogaikat, egy egészen másféle táplálkozásra állnak át: jobban feldolgozott, és sokkal puhább ételt esznek, a táplálkozásban beálló változások pedig növelik a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

A megfelelő szájhigiénia csökkentheti a kockázatot

A tanulmány azt is megemlíti, hogy megfelelő szájhigiéniával, illetve a táplálkozás megváltoztatásával, a vérnyomás gyakoribb ellenőrzésével és némi mozgással a magas vérnyomás kialakulásának kockázata csökkenthető az érintett nők esetén.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.