+36 20 669 5169 Bejelentkezés

5 tipp: így tartsd tisztán a fogsorod!

A protézist, ugyanúgy, mint a saját fogakat, rendszeresen kell tisztítani. A kérdés persze azonnal adódik is: jó, de hogyan? Tegyem egy pohár vízbe éjszakára, mint régen a nagyi? Vegyek hozzá speciális fogsortisztítót? Elég naponta egyszer, vagy érdemes többször is lemosni?

Íme néhány tanács azzal kapcsolatban, hogy mitől marad hosszú életű a kivehető vagy a részleges kivehető fogsorod.

1. Minden étkezés után mosd le!

Igen, tudjuk, hogy ez egy kissé körülményes, és nem is mindig van rá lehetőség, de fontos, hogy a nagyobb ételmaradékokat eltávolítsd az étkezések után. Sőt, ezzel azt is megelőzheted, hogy a fogsor alá szorult ételmaradék törje az ínyed. Kivenni pedig azért kell, hogy a protézis minden oldalát megtisztíthasd.

2. Reggel és este jöhet az alaposabb tisztítás

Reggel, de különösen lefekvés előtt már nem elég csak leöblíteni a fogsort, hanem alaposabban meg kell tisztítani. Ehhez használhatsz egy puha sörtéjű fogkefét, vagy kifejezetten erre a célra készített műfogsortisztító kefét. Ez utóbbi azért különösen praktikus, mert két különböző sörtéjű fej található rajta: az egyikkel az ínyed, míg a másikkal a műfogakat tudod megtisztítani.

3. Használj jó minőségű eszközöket!

Bár a protézisek készítéséhez használt modern anyagok eléggé ellenállók, azért ne kísértsd a sorsot azzal, hogy túl durva sörtéjű fogkefével, vagy esetleg körömkefével próbálod megtisztítani. Válassz puha sörtéjű fogkefét, és ne súrold, hanem gyengéd mozdulatokkal végezd a tisztítást.

Ami azt illeti, hogy fogkrém vagy műfogsortisztító tabletta, ott is egyszerű a válasz: a fogkrém tökéletesen megfelel a célnak, ráadásul jóval olcsóbb is.

4. Ne hagyd kiszáradni!

A ma készített protéziseket akár ki sem kell venni éjszakára, de ha nem akarsz, vagy nem tudsz a műfogsorral aludni, akkor tisztítás után éjszakára mindenképp helyezd egy pohár vízbe vagy áztatófolyadékba, hogy ne száradjon ki! Fontos még, hogy ez a folyadék mindig legyen friss.

5. Ezt semmiképp ne tedd!

Ne használj durva sörtéjű kefét a tisztításhoz, mert bármilyen ellenálló is a fogsor anyaga, falkarcolhatod vele a protézis felszínét. Ezenkívül a maró hatású szereket is kerüld, mint az ecet vagy a hipó, ezek ugyanis gyengíthetik a műfogsor szerkezetét, ráadásul a vegyi anyagok fel is szívódhatnak a protézisbe, azon keresztül pedig az emberi szervezetbe.

Ha betartod ezeket az egyszerű szabályokat, akkor egyrészt a műfogsort sokáig tudod használni, másrészt a protézisen megtelepedő baktériumok és gombák által okozott kellemetlen szájszag, ínygyulladás és a lepedék sem jelent majd gondot.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.