+36 20 669 5169 Bejelentkezés

A fogfehérítés új korszaka jöhet: itt a titán-dioxid

Az internet és a közösségi média korában az eddiginél is fontosabb a hibátlan külső, amibe a hófehér fogsor is beletartozik. A fogak azonban könnyen elszíneződnek, ha kávézunk, teát vagy vörösbort fogyasztunk, és a dohányzás sem kíméli őket.

A szép mosoly érdekében sokan vállalkoznak professzionális fogfehérítésre, amit hidrogén-peroxid alapú anyagokkal végeznek a fogászatokon.

Miért próbálják kiváltani a hidrogén-peroxidot?

A hidrogén-peroxiddal, vagyis az azt különféle koncentrációban tartalmazó szerekkel végzett fogfehérítés hatékonysága igen jó, hosszan tart, és gyors eredmény érhető el vele. A kezelés során a hidrogén-peroxid kivonja az elektronokat a fogakat elszínező pigmentmolekulákból, a folyamatot pedig kék fény használatával gyorsítják fel.

A hidrogén-peroxidtól azonban sokan tartanak, ugyanis magas koncentrációban akár károsíthatja is a fogzománcot, és fogérzékenységet okozhat. Éppen ezért dolgoznak a tudósok azon, hogy valamely más anyaggal váltsák ki a hidrogén-peroxidot.

Jó eredményeket értek el titán-dioxiddal

Ha ismerős a titán-dioxid neve, az nem meglepő, hiszen többek között a naptejekben is megtalálható, mint fizikai fényvédő, az élelmiszeriparban pedig fehér színezékként használják.

Ezzel az anyaggal folytat ígéretes kísérleteket Xiaolei Wang és Lan Liao, valamint a csapatuk: polidopaminnal módisított titán-dioxid nanorészecskékkel (nano-TiO2 @ PDA) vonták be a fog kezelni kívánt felületét, majd kék fénnyel aktiválták az anyagot. A négyórás kezelés végére a fehérítés mértéke megegyezett a hidrogén-peroxid alapú szerek által elért eredményekkel.

A kutatók kiemelték, hogy a kezelés után nem tapasztaltak zománckárosodást, maga ez eljárás pedig kevésbé citotoxikus, azaz sejtekre mérgező hatású, mint a hidrogén-peroxiddal végzett fehérítés. Ráadás továbbá, hogy a nano-TiO2 @ PDA antibakteriális hatást mutatott bizonyos kórokozók ellen.

Amíg ki nem derül, hogy ez az innovatív módszer valóban beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, addig sem kell sárga fogakkal járnod, hiszen bármikor választhatod a jól ismert professzionális fogfehérítési eljárásokat, vagy a népszerű, ám kevésbé hatékony házi praktikákat.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.