Egy apró molekula meggátolhatja a fogszuvasodás kialakulását

A fogszuvasodás világméretű probléma, és mind a fejlett, mind pedig a fejlődő országok lakosait érinti. Természetesen védekezhetünk ellene a hagyományos módszerekkel, mint a fogmosás és a szájöblítők használata, de egyrészt ezek gyakran nem bizonyulnak elég hatékonynak, másrészt az emberek hajlamosak kihagyni egy-egy fogmosást, szabad utat engedve ezzel a plakk kialakulásának.

A birminghami University of Alabama kutatói most egy olyan új megoldáson dolgoznak, ami a probléma gyökerét szüntetné meg, azaz nem engedné, hogy kialakuljon az a bizonyos ragacsos biofilm, ami a baktériumok táptalajául szolgál.

Egy kis molekula lehet a megoldás

A ragacsos biofilm kialakulásáért a Streptococcus mutans baktérium a fő felelős, ami a fog felszínéhez tapadva tejsavat termel, majd előbb lebontja a fogzománcot, utána pedig szép fokozatosan halad tovább a dentin, illetve a fogbél felé. A szóban forgó inhibitor (azaz olyan anyag, ami meggátolja a vegyi folyamatok lefolyását) hatására azonban a baktérium nem képes létrehozni a plakkot, és így a fogszuvasodás sem alakulhat ki.

Ez a bizonyos inhibitor kifejezetten a Streptococcus mutans ellen „dolgozik”, és a kísérletben használt patkányoknál annak ellenére csökkentette a fogszuvasodást, hogy azokat kifejezetten a szuvasodást okozó táplálékokkal etették.

A vegyület könnyen szintetizálható, nem baktericid, és a kutatók nagy reményeket fűznek hozzá. Az eredmények függvényében ugyanis olyan gyógyászati készítményt állíthatnak elő belőle, ami megakadályozza, illetve gyógyítja a fogszuvasodást.

A #G43 névre keresztelt molekulát 500.000 anyag közül választották ki a kísérletek során, viszont rossz hír vele kapcsolatban, hogy más streptococcus fajok esetén nem hatásos, azaz nem akadályozza meg a biofilm kialakulását.

Még egy ideig biztosan marad a fogmosás

Bár a kutatás eredményei biztatók, a fogszuvasodás ellen egyelőre marad a fogmosás. Erre már csak azért is szükség van, mert egy 2015-ös felmérés szerint 2,3 milliárd embernek vannak szuvas fogai, azaz egy világméretű problémáról van szó.

Scroll to Top