Akik későn kerülnek ágyba, azoknál nagyobb a fogszuvasodás kockázata

Minden embernek más a bioritmusa: egyesek reggel hatékonyabbak, mások viszont éjszaka vannak elemükben. A tinédzserek egy részére is jellemző, hogy nem az életkoruknak megfelelő időben mennek ágyba, hanem jóval később. Ebben a korban ráadásul már a szülők sem figyelnek oda rájuk olyan alaposan, és nem ellenőrzik, hogy mostak-e fogat.

A végeredmény pedig nem meglepő: azoknál a fiataloknál, akik tovább maradnak fent éjjel, nagyobb a fogszuvasodás kockázata.

Kutatások igazolják, hogy az éjjeli baglyok fogai rosszabbak

A kutatást végző International Journal of Dental Hygiene arra a konklúzióra jutott, hogy azoknak a fiataloknak, akik későn mennek aludni, nagyobb valószínűséggel lesz szuvas a foga.

Ráadásul a különbség nem is kicsi: az éjjeli baglyok esetén a fogszuvasodás esélye négyszer nagyobb, mint azoknál, akik rendes időben fekszenek le, és nem bliccelik el a fogmosást.

Mi vezet a nagyobb szuvasodási kockázathoz?

A legtöbb szülő kialakítja azt a jó rutint, hogy a gyereke lefekvés előtt mosson fogat. De mi történik akkor, ha a csemete hajnali kettőig, háromig van fent? Tanul, játszik a számítógépén, csetel a barátaival, és amikor végre aludni megy, valószínűleg már túl fáradt ahhoz, hogy megtisztítsa a fogait, ezért egyszerűen lekapcsolja a lámpát, és álomba zuhan.

Reggel a nagy rohanásban megint nem mos fogat, vagy csak hevenyészve, kihagyja a reggelit, napközben pedig folyamatosan nassol.

Apropó, nassolás. Az bizony éjszaka is megy, és lecsúszik némi chips, csoki, cukros üdítő, amik kiváló táplálékként szolgálnak a szájban található káros baktériumoknak.

Mi a magoldás?

Bár a tinik szeretnek úgy viselkedni, mintha felnőttek lennének, érdemes odafigyelni rá, mosnak-e minden reggel és este fogat. Ugyanez igaz a nassolásra is. Azt persze nem lehet megtiltani nekik, hogy néha olyasmit egyenek-igyanak, ami nem teljesen egészséges, de ne ez legyen az ebédjük és a vacsorájuk.

Fontos, hogy a tinédzserek megértsék, mennyire fontos a helyes szájápolás, a rossz fogak ugyanis az egész hátrelévő életükre hatással lehetnek.

Scroll to Top