[Fogfehérítés] Miért nem használnak az otthoni fogfehérítő módszerek?

Ki ne vágyna hófehér fogakra, és ha lehet, a legminimálisabb költséggel? Éppen az alacsony áruk miatt olyan népszerűek a különféle otthoni módszerek, házi praktikák, amiket a rendelői fehérítés költségének töredékéből ki lehet hozni. A kérdés csak az, hogy megéri-e kísérletezgetni, és hogy vajon felveszik-e a versenyt ezek a technikák a professzionális eljárással?

Mik a legnépszerűbb otthoni fogfehérítési praktikák?

Az otthoni fogfehérítésről valószínűleg neked is a szódabikarbóna jut először az eszedbe, a csodaszer, amit a csaptelep vízkőmentesítésére éppúgy használhatsz, mint a csempe fugájának tisztítására. Csakhogy a szódabikarbónával való dörzsölés következtében a fogzománc érdessé válik, és sokkal könnyebben megtapad rajta a szennyeződés, mint a fogfehérítés előtt, így egyre sűrűbben kell használnod a tartós eredményhez.
A sóval, amit a régebbi korokban használtak, szintén hasonló a helyzet: a szemcsék felsértik a fogzománcot, és idővel a szennyeződés egyre nagyobb méreteket ölt, sőt, a gyakori dörzsölés akár fogszuvasodáshoz is vezethet.
A citrom és az eper a savtartalmuk miatt szintén szerepelnek az otthoni fogfehérítési módszerek között, de biztos vagy benne, hogy savval akarod dörzsölni a fogaidat? A citromsav ugyanis meglehetősen erős, és képes lehet leoldani a fogzománcot, vagyis végül többet ártasz vele, mint használsz.

Az otthoni módszerekkel nincs tartós eredmény, és a fogak is károsodnak

Az otthoni módszerek azért nem működnek, mert a fehérítéshez használt anyagok eltávolítják ugyan az elszíneződésért felelős szennyeződéseket, de nagymértékben károsíthatják a fogaidat.
A dörzsöléssel megkarcolod a zománcot, a citromsav, és az eperben található almasav pedig lemarhatják a fogzománcot. A sérült fogfelszín ezek után sokkal hamarabb színeződik el újra, a szennyeződések ugyanis könnyebben tapadnak meg az egyenetlen fogfelszínen, és egy ördögi körben találod magad: egyre gyakrabban kell a fogfehérítést elvégezned, ezáltal egyre jobban károsítod a fogaidat.
Érdemes a fehérítő fogkrémekre is áldozni néhány szót, hiszen rengeteg reklámot láthatsz a tévében és újságokban, amik teljesen irreális eredményeket ígérnek. Az igazság viszont az, hogy egy ilyen fogkrémtől nem lesz árnyalatokkal fehérebb a fogad, ráadásul érzékennyé is teheti a fogaidat.
És még valami: fogfehérítést végezni csak egészséges, vagy megfelelően kezelt fogakon lehet, márpedig bizonyos problémákat csak egy fogászati vizsgálat tárhat fel. Ezért mindenképpen érdemes felkeresni a fogorvost, mielőtt nagyobb károkat okoznál a tuti otthoni praktikákkal.

Scroll to Top