Fogciszta: Így távolítjuk el az egyik legsúlyosabb fogászati problémát!

A ciszta, mint orvosi kifejezés sokak számára ismerős lehet. Ciszta a szervezetben több helyen is kialakulhat, és általában jóindulatú elváltozásról van szó. Ezek a kis zsákszerű hólyagok folyadékkal (vér, víz) telítődnek, és kötőszövetes tok veszi őket körül.
De mi a helyzet a fogcisztával, és miért sajátos probléma az a mosolyunkra nézve?

Mi az a fogciszta?

A fogciszta, vagy más néven foggyökér ciszta egy, a fog körül kialakuló, folyadékkal teli tok, ami folyamatosan növekszik. Több fajtáját is megkülönböztetjük, így például a radikuláris cisztát, ami az alhalt pulpájú fogak gyökércsúcsán alakul ki, vagy ott a follikuláris ciszta, ami az alsó bölcsességfogak, ritkábban a felső szemfogak mellett alakul ki, amennyiben azok nem törnek elő.
A szájban ezenkívül egyéb ciszták is előfordulhatnak, többek között az állkapocsban, vagy a szájpadláson.

Hogyan alakul ki a fogciszta?

A ciszták kialakulását okozhatják gyulladások, például egy olyan begyulladt foggyökéré, ami nyomja az idegpályákat, de akár a fogíny kisebb sérülései is állhatnak a háttérben. Mivel a folyadék nem tud magától kiürülni, a ciszták folyamatosan növekednek, ezért mindenképpen szükséges az eltávolításuk.

Honnan tudom, hogy fogcisztám van?

Sajnos a ciszták alattomosak, és gyakran semmilyen egyértelmű panaszt nem okoznak. Persze ahogy növekednek, úgy adják egyre egyértelműbb jelét annak, hogy valami nincs rendben a szánkban. Előfordulhat például, hogy a nyelveddel kitapintasz egy kis dudort, de ha nem fáj, valószínűleg legyintesz rá.
Amire mindenképpen figyelni kell, azaz innen gyanakodhatsz ciszta jelenlétére:

  • Nyomást vagy tompa fájdalmat érzel a ciszta helyén.
  • Fájdalom jelentkezik rágás közben.
  • Ha a ciszta előrehaladott állapotban van, erős fájdalmat érezhetsz. Ekkor már biztosan tudhatod, hogy valami nagyon nincs rendben a fogaiddal.
  • Mozgathatóvá válik az érintett fog.

Mivel a ciszta a kezdeti időszakban nem produkál különösebb tüneteket, ezért a legtöbbször úgy derül rá fény, hogy valamilyen más okból röntgenfelvétel készül a fogaidról, mondjuk az éves fogászati kontrollon, vagy góckutatás során. Itt megint muszáj megemlítenünk, hogy milyen fontos az éves felülvizsgálat, hiszen számos rejtett problémára is fény derülhet általa.

Miért kell eltávolítani?

Igaz, hogy a ciszták alapvetően jóindulatúak, de ahogy egyre szaporodik bennük a folyadék, úgy növekednek. Idővel nem csak fájdalmat okoznak, de folyamatosan károsítják a körülöttük található csontállományt és szöveteket, végül mozogni kezd az érintett fog, és súlyos esetben ki is eshet, vagy ki kell húzni.
Ezért elkerülhetetlen a műtét, a ciszta magától ugyanis nem fog elmúlni, csak hízik, mint a mesebeli kis gömböc.

Gyökércsúcs rezekció, azaz így történik a fogciszta eltávolítása

Amennyiben a ciszta a foggyökéren található, úgy gyökércsúcs rezekció szükséges az eltávolításához, amit egy gyökértömés készítése előz meg.
Az első lépés tehát egy úgynevezett csúcsig érő és falálló gyökértömés elkészítése lesz, amire azért van szükség, hogy megerősítsük az elhalt és kiszáradt fog gyökerét annak érdekében, hogy az ellenálló legyen, és ne törjön el. Már a gyökértömés során fontos a szájsebésszel történő együttműködés, hiszen amint ez a beavatkozás kész van, egy-két nap múlva jöhet maga a gyökércsúcs rezekció.
Az idő azért lényeges faktor, mert ha túl sokat várunk a két beavatkozás között, akkor előfordulhat, hogy a gyökércsúcs melletti gyulladás ismét megfertőzi a már kezelt fogat.
A helyi érzéstelenítésben végzett gyökércsúcs rezekció során a gyökércsúcs a cisztával együtt műtéti úton kerül eltávolításra, ami lehetővé teszi az érintett fog konzerválását. A műtét után még antibiotikumos kezelés szükséges, illetve akár fájdalomcsillapító szedése is szóba jöhet, ha az érintett terület érzékeny.

Mi történik a ciszta eltávolítása után?

Miután a fogciszta eltávolításra került, a beavatkozás utáni 3. és 6. hónapban egy-egy kontroll röntgenfelvétel készül. Az a jó, ha a foggyökér ciszta helyén megindul a csontosodás, mert akkor nagy valószínűséggel sikerült megmenteni a fogat. Persze előfordulhat, hogy a panaszok még egy ideig nem szűnnek meg, de a gyógyulás egy hosszabb folyamat, ami türelmet igényel.
Amennyiben nem indul meg a csontosodás, és nem is mutatkozik semmiféle javulás, az érintett fogat sajnos el kell távolítani, de erre az eseteknek csak kis százalékában van szükség.
A fogciszták tehát jól kezelhetők, ha időben felismerjük őket, ha viszont nem kezelik őket, akkor hosszabb távon akár a szomszédos fogakat is megfertőzhetik, ezért kell mielőbb orvoshoz fordulni a panaszokkal.

Scroll to Top