Fix fogak, stabil rágás idősebb korban is: Mit kell tudni a teleszkópos fogsorról?

A teljes foghiány előtt van egy állapot, amire a folytonos aggódás jellemző. Ilyenkor az ember amiatt szorong, hogy mi lesz vele, ha elveszíti az összes fogát:

  • nem lesz elég saját foga, hogy körhidat készítsenek neki a fogorvosok,
  • de a fogászati implantátum drága mulatság, amire nem mindenkinek van pénze.

Szerencsére a 21. századi fogászati rendelők kiváló megoldást nyújtanak azoknak, akik fix, mégis költséghatékony választ keresnek súlyos foghiányukra.
Miért kell pótolni a fogakat?
Azért, mert fogak nélkül nem tudunk rágni, ezáltal pedig csökken az életminőség, és súlyos következmények kialakulását kockáztatjuk.
Mivel nem tudjuk elrágni az ételeket, ezért hiánybetegségek lépnek fel, és az ember egyre inkább bezárkózik a hiányos mosoly miatt kialakuló szégyenérzet miatt. A kivehető fogsor szerencsére hatékonyan oldja meg a teljes foghiányból fakadó problémákat, de a fogműnek hátrányai is vannak:

  • idővel billegni, mozogni kezd (ezért időnként alá kell bélelni kell),
  • ellenkező esetben kényelmetlen viselni,
  • a csont sorvadásnak indul a használata miatt,
  • és esztétikailag nem a legtökéletesebb választás

A kivehető fogsor egy aduász, ami bárkinél megvalósítható, ezért rendkívül hasznos pótlás, de létezik egy jobb megoldás azoknak, akik implantátum nélkül szeretnék stabilizálni műfogaikat.
A teleszkópos fogsor előnyei
A teleszkópos fogsor elkészítésének legfontosabb feltétele az, hogy legalább 1-2 saját foga maradjon a páciensnek, amelyek elég erősek ahhoz, hogy megtámasszák a rájuk készülő kivehető fogsort.
Éppen ezért első lépésként a páciens egy alapos állapotfelmérésen vesz részt, és ha mindent rendben találunk, akkor jöhet a tervezés: a saját fogakat lecsiszoljuk, majd úgynevezett borítókoronákat készítünk rájuk. Ezekre illeszkedik pontosan a kivehető fogsor, és a kivehető fogsorban található szekunder korona.
A végeredmény? A teleszkópos fogsort könnyű behelyezni a szájba, és a pótlás pontosan illeszkedik a megmaradt saját fogakra, amelyek egyúttal stabilizálják azt. A kifogástalan kapcsolat miatt a teleszkópos fogsort kényelmes használni, és mivel nem mozog, nem billeg, ezért visszaadja a megfelelő életminőséget.
 
 

Scroll to Top