A fogágyprobléma a teherbeesésre is hatással van

Nem hoztak jó hírt a finnek: a Helsinki Egyetem kutatása kiderítette, hogy a fogágyproblémák hatással vannak a fiatal nők teherbeesésére, és akár meg is akadályozhatják vagy nehezíthetik azt.
A fogágy megbetegedéseiért felelős baktériumokról nem most derülnek ki először ijesztő dolgok, azt ugyanis már eddig is tudtuk, hogy azok akár súlyos egészségügyi következményeket is okozhatnak.
Az ínyünket és fogaink tartószöveteit megtámadó kórokozók ugyanis nemcsak fogaink elveszítését eredményezhetik, de

  • súlyosbíthatják a cukorbetegséget,
  • szív- és érrendszeri betegségeket okozhatnak,
  • valamint érinthetik az ízületeket, a vesét és a tüdőt is.

Oda kell figyelni ezekre az eredményekre!
A finnek kutatását vezető Susanna Paju szerint 256 nő segítségével végezték el a kutatást, a legfiatalabb 19, a legidősebb 42 éves volt. Mind abbahagyták a fogamzásgátlók szedését, és mindegyiküknél alapos szájüregi és nőgyógyászati szűréseket végeztek, hogy a kutatók pontos képes kapjanak állapotukról.
A fogágybetegségért felelős kórokozókat a nyálból vett minták segítségével mutatták ki. A kutatásban résztvevő nők állapotát 12 hónapig követték, és arra a megállapításra jutottak, hogy a Porphyromonas gingivalis nevű, a fogágybetegségekért felelős baktérium nagyobb arányban van jelen azoknál, akik nem estek teherbe időközben.
Az érintett nők nyálmintájában a kórokozók ellen a szervezetünk immunrendszere által hadba küldött antitestek száma is magasabb volt.
A statisztikai analízis megmutatta, hogy az eredmény független volt más tényezőktől (így például az életkortól, a dohányzástól vagy egyéb problémáktól).
Alattomos problémából fogvesztés?
A fogágybetegség az esetek többségében az íny gyulladásával kezdődik: a fogkő által irritált íny vöröses színű és duzzadt lesz, valamint vérezni is kezd. Ha nem gondoskodunk időben a probléma kezeléséről, és nem távolítjuk el a fogkövet (illetve a kialakult tasakokat), akkor a kórokozók később megtámadják a fog tartószöveteit is.
Ez hosszabb távon fogvesztést okoz, sőt, más egészségügyi következményekkel is járhat.

Scroll to Top