+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Egy új fogászati alapanyag, ami ellenáll a szuvasodásnak?

Igen!

A University of Pennsylvania kutatói egy új alapanyagot olyan mikrobaellenes keverékkel vontak be, amely nemcsak megöli a kórokozókat, de megakadályozza a biofilm képződését is.

Az anyag ráadásul ráadásul csak minimális mérgező hatással bír a környező szövetekre nézve, hiszen az említett elegyből olyan alacsony dózist tartalmaz, amely nem veszélyes az emberi szervezetre, viszont még elég hatékony tud lenni.

biofilm anyag

Forrás: University of Pennsylvania
(balra biofilm Streptococcus mutans-ból, ami a leggyakoribb kiváltó oka a fogszuvasodásnak; jobbra pedig az új alapanyag hatása)

Miért olyan fontos ez a felfedezés?

A fogorvosok a rágószervek sérülésének helyreállításakor leginkább a kompozit anyagokra támaszkodhattak eddig, például ilyen megoldásokkal tömik be a szuvasodás miatt kifúrt lyukakat, vagyis a kavitásokat.

Ezek az anyagok azonban, akárcsak a fogzománc, amit helyettesítenek, sérülékenyek, vagyis nem jelentenek 100%-osan tökéletes megoldást a problémára. A lepedék könnyedén meg tud telepedni rajtuk, és ebből a biofilmből később fogkő vagy másodlagos szuvasodás alakulhat ki.

A kutatás egyik vezetője, Geelsu Hwang szerint „az ilyen fogászati bioanyagoknak két feladatuk van: először is el kell pusztítaniuk a kórokozókat, másodszor pedig ellen kell tudniuk állni annak a mechanikai hatásnak, amely a rágás és harapás közben éri őket.”

„A megoldás csökkentheti a kórokozók ellenállását”

Hwang szerint sok fogászati alapanyag nagy dózist tartalmaz a mikrobaellenes keverékekből, mert csak így lehet megfelelő azok hatásfoka, de ez nem túl szerencsés a környező szövetekre nézve. A kutatók által használt új elegy azonban bebizonyította, hogy kis mennyiségben is képes ellenállni a mechanikai erőknek, valamint a hosszú ideig megmaradó antibiofilm-réteg nem hat károsan a környező szövetekre.

Az ACS Applied Materials and Interfaces kiadványban megjelent cikk szerint az imidazolium-alapú keverék csak a kórokozókra veszélyes, miközben lehetetlenné teszi a lepedék megtapadását.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.