A felnőttkori fogszabályzásról

A szép, szabályos fogsor sokak álma. De mi történik akkor, ha valakit a szülei annak idején nem vittek el fogszabályozásra, és felnőttkorában gondolja úgy, hogy szeretné igazán vonzóvá tenni a mosolyát?
A lehetőség mindenki számára adott, sőt, egyre többen választják felnőttkorban a fogszabályozást, hogy a keszekusza fogak helyett, amik akár a tiszta beszédben is akadályozhatják a pácienst, szabályos fogsorra tegyenek szert.

Milyen problémákat szüntet meg a felnőttkori fogszabályozás?

A felnőttkorban történő fogszabályozás gyakran hiúsági – vagy ha árnyaltabban akarunk fogalmazni, akkor esztétikai – kérdés, de számos fogászati probléma is kiküszöbölhető, ha egyenesen állnak a rágószervek, vagyis szabályos a fogsor.
Könnyebb lesz például a fogak tisztítása, mert egyszerűbb lesz hozzájuk férni, így megelőzhető a plakk lerakódása a nehezen elérhető helyeken, vagy ott, ahol a fogak egymásra tolulnak. Ha egy beszédhibát az összevissza álló fogak okoznak, akkor a fogszabályozás után ez a probléma is megszüntethető.
A szabályos fogsorral nincsenek többé rágási nehézségek, illetve a rágószervek egyenetlen terheléséből adódó állkapocsbetegségek is megelőzhetők. A felnőttkori fogszabályozás tehát nem csak hóbort, de sok esetben elkerülhetetlen is a száj egészségének megőrzése érdekében.

Milyen módszerekkel történik a felnőttkori fogszabályozás?

Felnőttkorban egészen más igények merülnek fel a fogszabályozókkal szemben, mint a gyerekek esetén. Sokan nem akarnak olyan eszközt, amit mindenki lát, ezért a láthatatlan fogszabályozó módszerek mellett döntenek. Ezekből nem csak egyféle áll a páciensek rendelkezésre, hanem több lehetőség közül is választhatnak.
Ilyenek például az áttetsző, kemény műanyagból készült készülékek, de olyan megoldás is létezik, ahol a bracketek rögzítése a fogak belső részén történik, így az eszköz teljesen láthatatlan.
Mielőtt a fogszabályozásra sor kerül, a páciens valamennyi fogászati problémáját kezelni kell, és csak azután lehet megkezdeni a fogszabályozást. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy felnőttkorban a beavatkozás gyakran nem hoz akkora sikert, mint akkor, ha ezt gyermekkorban végezték volna el.

Scroll to Top