+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Cirkon vagy fémkerámia? Kinek melyik ajánlható?

Cirkon vagy fémkerámia? Kinek melyik ajánlható?

Amikor a fogpótlás anyagának a kiválasztásáról van szó, számtalan szempont jöhet szóba, ami elbillentheti a mérleg nyelvét az egyik vagy másik irányba, azaz a cirkon vagy a fémkerámia korona felé.

Mindkét anyagnak megvannak ugyanis az előnyei, és gyakran az egyéni lehetőségek – leginkább az anyagiak – játsszák a meghatározó szerepet.

Kinek ajánlható a fémkerámia korona?

A fémkerámia korona elsősorban azok számára jelenthet megoldást, akiknél az ár is sokat nyom a latban a választásnál. A fémkerámia ugyanis, a készítéséhez használt fogászati fémeknek köszönhetően, meglehetősen tartós, így a belőle készülő koronát hosszú időn keresztül használhatja a tulajdonosa, miközben olcsóbb, mint a cirkon.

Bár a cirkon koronák hatása természetesebb, egy mai fémkerámia fogpótlás már egyáltalán nem hasonlít azokhoz a régebbi koronákhoz, amiknél első ránézésre látszott, hogy nem igazi fogakról van szó. Ennek az anyagok és a fogtechnika rohamos fejlődése az oka – így lesznek a fémkerámia koronák is egyre élethűbbek.

Ha azonban a páciens fémallergiától szenved – ezt mindig érdemes ellenőrizni a fogpótlás elkészítése előtt! –, akkor a fémkerámia szóba sem jöhet, mint ahogy abban az esetben sem, ha a megtévesztésig természetes hatás az elsődleges szempont.

Kinek javasolható a cirkon korona?

A cirkon koronák esetén semmiféle olyan tényező nincs, ami kizárná, hogy valaki ezt a fajta fogpótlást kapja.

Mivel teljesen fémmentes, ezért nem allergizál, és – bár tény, hogy drágább, mint a fémkerámia – megfizethető megoldást jelent. Már csak azért is, mert a páciens akár egy egész életen át használhatja, ha semmiféle probléma nem lép föl a tartófoggal.

A cirkon korona további előnye a természetes hatás, ugyanis transzparenciában nagyon közel áll az eredeti fogakhoz, és színben is tökéletes harmóniát alkot az eredeti rágószervekkel. Amit még érdemes kiemelni, hogy fogászati implantátum esetén a cirkon kerámia korona javasolt, hisz eredetileg is ezzel a céllal alkották meg.

Hogy kinek melyik fogpótlás ajánlott, azt úgy foglalhatnánk össze, hogy a cirkon koronát bátran választhatja mindenki, aki esztétikus, és nem mellesleg valóban természetes hatású fogpótlást szeretne, aminek jó alternatívája lehet az olcsóbb fémkerámia korona, amennyiben a páciens nem allergiás a fémekre.

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.