A mosoly szerepe az életünkben

mosoly

A mosoly olyan egyetemes nyelv, amit mindenhol a világon megértenek. Azokról a híres mosolyokról nem is beszélve, mint Mona Lisa sejtelmes arckifejezése, vagy éppen Julia Roberts fülig érő nevetése. Mi több, a mosolyt kutatják is: ki gondolná, hogy hány és hány vizsgálatot és felmérést végeznek azzal kapcsolatban, milyen hatással van az életünkre, ha nevetünk, vagy ha másokat kacagni látunk.

Persze az sem titok, hogy a szép mosolynak alapfeltétele a ha nem is tökéletes, de mindenképpen ápolt fogsor, a fogak állapota ugyanis nagyban befolyásolja a mosolygás gyakoriságát.

Mosolyogj és ismerkedj!

Te mit figyelsz meg először valakin? Egy felmérésből az derült ki, hogy a válaszadók több mint fele a másik mosolyát nézi meg először, amit az egyik legvonzóbb emberi tulajdonságnak tartanak. Egy következő kutatásból pedig arra derült fény, hogy a megkérdezettek szerint a mosolygás segít az ismerkedésben, azt pedig már több helyen leírták, hogy egy állásinterjún is „hasznos” a szép fogsor.

A mosoly bizalmat ébreszt

A mosolygás egyrészt bizalmat ébreszt, másrészt sokan úgy gondolják, hogy a szép mosollyal rendelkezők sokkal sikeresebbek az életben, és könnyebben boldogulnak, mint morcos társaik.

A mosoly fájdalomcsillapító és erősíti az immunrendszert

A mosolygásnak nemcsak a szakmai, illetve magánéletben van meghatározó szerepe, de az emberi szervezetben zajló folyamatokra is szuper hatással van. Egyrészt nevetéskor endorfin – vagyis a már jól ismert boldogsághormon – szabadul fel a testünkben, ettől pedig jobb lesz a közérzetünk. Sőt, a fájdalomérzetet is csökkenti, ezért akár a fogorvosnál is érdemes mosolyogni.

A nevetés ezenkívül az immunrendszert is erősítheti. Úgy vélik ugyanis, hogy nevetéskor kevesebb kortizol (stresszhormon) termelődik, a kevesebb stressznek pedig egyértelműen pozitív élettani hatásai vannak!

A nevetés ragályos

Biztosan te is észrevetted már, hogy ha a környezetedben valaki elkezd nevetni, az rád is átragad. És ha a saját tapasztalatod nem lenne elég, ezt a tézist már kutatók is bizonyították!

A hamis mosolyt könnyű kiszúrni

A szelfik világában gyakorlatilag egyik másodpercről a másikra kell mosolyt varázsolni az arcunkra a tökéletes fotó kedvéért. Csakhogy az ilyen nevetés legtöbbször nem őszinte, ellentétben az úgynevezett Duchenne-mosollyal, amikor mind a szem körüli izmok, mind pedig a nagy járomcsonti izom összehúzódik.

Szóval mosolyogj a lehető legtöbbet, és hogy ezt önfeledten megtehesd, figyelj oda a jó szájhigiéniára!

Scroll to Top