A szájszag okai és megszüntetése

szájszag

A kellemetlen szájszag egyrészt negatívan befolyásolja az emberi kapcsolatokat, másrészt komoly egészségügyi problémákra hívhatja fel a figyelmet. Az első pontot valószínűleg nem kell magyarázni, hiszen egyszerű a képlet: senki nem akar közelebb kerülni azokhoz, akiknek rossz a leheletük. Bár ez sem elhanyagolható következmény, mégsem ez a legnagyobb gond, hanem az, hogy milyen betegség áll a háttérben. Merthogy rengeteg olyan kóros állapot létezik, ami a szájszagot is befolyásolja, ezért mindenképpen oda kell figyelni erre az undok tünetre.

Hogy mit jelezhet az erős lehelet, és mit lehet tenni ellene, azt járjuk most alaposabban körbe.

Mi állhat a rossz szájszag hátterében?

A nyilvánvaló válasznak a fenti kérdésre a fogászati rendellenességek tűnnek, de a helyzet nem ilyen egyszerű. Az emberi szervezet ugyanis bonyolult rendszer, ami különféle módokon jelzi, ha valami nincs vele rendben. És igen, ilyen jelzés a kellemetlen lehelet is, ami többek között az alábbi állapotok és betegségek számlájára írható.

Fogászati okok 

  • Elégtelen szájhigiénia: a fogápolás elhanyagolásának következtében a szennyeződések és a lepedék felhalmozódik a fogak felszínén, valamint a fogak közötti résekben. A plakkban elszaporodó baktériumok többek között kéntartalmú vegyületekké bontják az ételmaradékokat, ez pedig szagot „kölcsönöz” a szájnak, ami idővel egyre rosszabb lesz.
  • Fogszuvasodás: a rossz szájhigiénia miatt, illetve a szükséges beavatkozások hiányában a fogak szuvasodásnak indulnak. Ahogy a keletkező lyuk egyre nagyobb lesz, úgy tapad meg benne mind több szennyeződés, ami remek táptalajt biztosít a kórokozóknak, az általuk előállított bomlástermékek pedig bizony szagosak.
  • Ínygyulladás, fogágybetegségek: minél tovább marad kezeletlen egy fogászati probléma, annál nagyobb az esélye a gyulladások, gennyes tasakok, tályogok kialakulásának. Ezek a tasakok rengeteg baktériumot, illetve gyulladt szövetet tartalmaznak, emiatt a rossz szájszag sokszor fogmosás után is megmarad.
  • Nem megfelelően ápolt fogpótlások: legyen az fogászati híd vagy kivehető protézis, a fogpótlások mindig különleges ápolást igényelnek. A hidaknál például speciális fogselyem szolgál a pótlás alá szorult táplálék eltávolítására, a protéziseket pedig fogsortisztítóval lehet alaposan megtisztítani. Ha ez nem történik meg, akkor a lepedékben megtelepedett baktériumok „munkába lendülnek”, aminek a rossz lehelet az egyik eredménye.

Egyéb okok 

  • Szájszárazság: amikor kiszárad a száj, és nem érvényesül a nyál tisztító hatása, a bacik száma azonnal növekedésnek indul. A több káros baktérium pedig a leheletre is hatással van, és nem a jó irányba befolyásolja azt.
  • A mandulák és a garat betegségei: a zavaró szájszag hátterében nemcsak fogászati, hanem egyéb egészségügyi problémák is állhatnak. A streptococcus baktérium például a mandulákban is okozhat fertőzést, ezzel együtt kellemetlen leheletet is.
  • Az elfogyasztott ételek és az életmód: létezik nem egy olyan táplálék, ami akár napokon át is érződik a leheletünkön. Ilyenek a hagymafélék, de az olyan káros szokások, mint az alkohol és a dohányzás is felelősek lehetnek a szájszag kialakulásáért.
  • Az emésztőrendszer megbetegedései: sajnos a gyomorpanaszok is járhatnak rossz lehelettel például a különféle gyulladások miatt, de a számos egyéb oka is lehet ennek a nemkívánatos tünetnek.
  • Diabétesz: a jellegzetes gyümölcsös, acetonos szájszag a cukorbetegség jele, és amiatt alakul ki, mert a szervezet a saját zsírraktárait kezdi lebontani, ami során az acetonok csoportjába tartozó keton jön létre.
  • Szájpenész: ezek a fehér, kitüremkedő hólyagocskák is felelősek lehetnek a kellemetlen leheletért.

A lista korántsem teljes, de ebből is látható, hogy a szájszag hátterében számos kiváltó ok állhat. Ha a probléma a jó szájhigiénia mellett is fennáll, akkor alaposabb kivizsgálásra van szükség, de a legtöbb esetben a fogorvos lesz a megoldás. 

Hogyan szüntethető meg a kellemetlen szájszag?

A legfontosabb a jó fogápolás, amivel megelőzhető, hogy a baktériumok elszaporodjanak a szájban. A rendszeres fogászati ellenőrzés szintén lényeges, hiszen így már az elején kiderülhet, hogy mi a gond. Amennyiben a fogakkal minden rendben van, más irányba kell elindulni, hogy kiderüljön, pontosan mi a probléma, illetve a helyes táplálkozásra is érdemes odafigyelni.

Scroll to Top