+36 20 669 5169 Bejelentkezés

A sírból bizonyították, hogy a dohányzás káros a fogakra

A dohányzás rossz hatásairól napjainkban egyre többet hallani. Nem csak általában az egészségre van negatív hatása ennek a káros szenvedélynek, de a szájüregre és a fogakra is. A dohányosok fogai elszíneződnek, károsodik a fogágyuk, valamint a csontállomány, ami miatt a fogászati implantátum beültetése sem javasolt a dohányosok számára.

Azt eddig is gondolhattuk, hogy 160-170 évvel ezelőtt az emberek nem fektettek túl nagy hangsúlyt a szájápolásra, de hogy a dohányzás milyen szerepet játszott akkor az emberek életében, és hogy ennek milyen következményei lehettek a fogazatukra, arra egy 2005-ben Írországban feltárt tömegsír adhatja meg a választ.

A mérleg: fogszuvasodás és hiányzó fogak

A már említett, Kilkennyben feltárt tömegsír az ír nagy éhínség alatt, 1847-51 között elhunyt és eltemetett emberek maradványait tartalmazta. A 363 felnőtt áldozat fogazatának vizsgálata egyértelműen azt mutatta, hogy a fogaik nagyon rossz állapotban voltak: 80%-uk esetén találtak bizonyítékot fogszuvasodásra, és arra, hogy a fogaiknak közel a fele hiányzott.

Ezenkívül a fogakon a pipázás nyomait is felfedezték, ami egyaránt népszerű volt a nők és a férfiak körében.

A University of Otago és a Queen’s University Belfast által végzett kutatás lehet az első, ami kapcsolatot fedez fel az erős dohányzás, illetve a száj egészsége között egy archeológiai mintában, történelmi népességben.

A nagy éhínség idején sem mondtak le az emberek a dohányzásról

Eddig viszonylag keveset tudtunk arról, hogyan is éltek az emberek a nagy éhínség alatt a Viktoriánus ír társadalomban, az viszont kiderült most, hogy a pipázás és a dohányzás a nehéz körülmények, illetve a hátrányos helyzetük ellenére is az életük meghatározó része volt.

Dr. Jonny Geber, a Department of Anatomy at the University of Otago munkatársa szerint a megvizsgált fogak rossz állapotát sokkal inkább okozhatta a pipázás, mint maga az a körülmény, hogy az emberek krumplin és tejen éltek. Az erős pipázásra utalnak a fogakon található nyomok is, amiket a pipa fogakkal való összeszorítása okozott.

A vizsgálatok azt is megmutatják, hogy nem csupán az étrend befolyásolja a fogak és az íny egészségét, hanem sok egyéb tényező is, a kutatók pedig úgy vélik, hogy az általuk vizsgált minták esetén a dohányzás fontos tényező lehetett.

A kutatás már csak azért is fontos, mert a dohányzás orális egészségre gyakorolt hatása klinikailag nem teljesen tisztázott, így ez a tanulmány lényeges eleme lehet majd a párbeszédnek.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.