+36 20 669 5169 Bejelentkezés

A fogászati implantátum beültetésének feltételei

Miért olyan sikeres a fogászati implantátum a pácienseink körében?

Azért, mert a bioanyagból (legtöbbször titánból) készült műgyökér 96-98 százalékos sikerességi rátával rendelkezik, és úgy pótolja az elveszített fogakat, ahogy arra korábban egyik megoldás sem volt képes. Egyedülálló a maga nemében, és már évtizedek óta bizonyítja, hogy nemcsak hatékony, de egyúttal biztonságos és tartós is.

Gondoljunk csak bele: évente több mint 500 ezer fogbeültetést végeznek a szájsebészek világszerte, de beavatkozást szigorú állapotfelmérés előzi meg, amire azért van szükség, hogy a szakorvosok kizárják az esetleges rizikófaktorokat.

Kinek javasoljuk a fogászati implantátumot?

Jól esik leírni, de bárkinek, akinél nem állnak fenn a (lentebb ismertetett) kizáró tényezők, és aki meg tudja fizetni ezt a valóban költségesebb, de hosszabb távra szóló és esztétikusabb megoldást.

A fogbeültetés előnye, hogy kisebb foghiány esetében nem kell lecsiszolni a szomszédos, még ép fogakat, nagyobb hiánynál pedig többféleképpen is helyreállítható az elveszített rágófunkció. Fontos azonban a precíz állapotfelmérés, hiszen ennek hiányában a fogbeültetés sikerességét kockáztatjuk.

Lássuk, hogy mire kell odafigyelni!

1. Kifogástalan szájhigiénia

Fogászati implantátumot csak olyan páciensnek szabad beültetni, akinek kifogástalan a szájhigiéniája. Ha valakinek hiányosságai vannak, akkor természetesen előzetes kezelésekre és szájhigiéniás oktatásra van szükség. Ez nem olyan ijesztő, mint amilyennek hangzik, ráadásul csak jót tesz a páciensnek, hiszen biztosítja a még megmaradt ép fogak egészségét.

Az ok pedig rendkívül egyszerű: a beültetett fogászati implantátum hiába erős, a kórokozók elszaporodása veszélyeztetheti annak stabilitását, hiszen azok károsan hatnak a csont és a műgyökér szoros kapcsolatára. A fogászati implantátum ekkor kilökődhet, a probléma viszont a szájápolási szokások betartásával és rendszeres fogászati kontrollal megelőzhető.

2. Megfelelő csontállomány

A fogászati implantátumot csak megfelelő vastagságú és magasságú csontba lehet beültetni. A műgyökérnek teljes mértékig a csontban kell állnia ahhoz, hogy biztosítsa a rá készülő pótlás stabilitását és tartósságát, ezért az állapotfelmérés során a szájsebészek 3D CT-felvétel készítésével és elemzésével bizonyosodnak meg arról, hogy a páciens csontállománya megfelel az elvárt feltételeknek.

Ennek hiányában csontpótlásra is sor kerülhet, de ez sajnos lassítja a folyamatokat a szükséges gyógyulási idő miatt.

3. Általánosan jó egészségi állapot

Azt szoktuk mondani, hogy a fogbeültetéshez általánosan jó egészségi állapot szükséges; nagyjából ugyanaz, amit az autóvezetői alkalmassági vizsgálatnál elvárnak.

A következő betegségek pedig kizáró tényezők:

  • súlyos vérképzőszervi vagy véralvadási betegségek
  • súlyos és kezeletlen cukorbetegség
  • rákos megbetegedés

Kizáró tényező még a nagyfokú harapási rendellenesség is.

4. Életkor

Az állcsont növekedésének befejezéséig nem szabad fogászati implantátumot beültetni, ezért 16-18 éves kor alatt nem végzünk el ilyen beavatkozást.

Felső korhatár viszont nincs, így a fogbeültetés sok idős páciensnek adhatja vissza a vágyott életminőséget. Legyen szó nagyobb foghiányok híddal történő helyreállításáról vagy teljes hiány fix fogsorral való megszüntetéséről, a fogászati implantátum rendkívüli megoldást nyújt a pácienseknek.

5. Bizonyos függőségek hiánya

A legtöbb páciens meglepődik, amikor azt mondjuk neki, hogy a túlzott alkoholfogyasztás vagy a dohányzás (sőt, a drogfüggőség is) kizáró tényező, pedig jó okunk van erre is. Ezek a szenvedélybetegségek ugyanis csökkentik a fogászati implantátum beültetésének sikerességét.

Az állapotfelméréseken szakorvosaink odafigyelnek ezekre a kizáró tényezőkre, hogy a fogbeültetés valóban sikeres és eredményes legyen. Ez mindenkinek az érdeke, páciensé és fogorvosé egyaránt, hogy az átadott fogpótlás miatt valóban felhőtlen legyen az a bizonyos mosoly.

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.