5 tévhit a kivehető fogsorokról

Magyarországon és Nyugat-Európában is rengeteg páciens használ kivehető fogsort, viszont a többség csak keveset tud a fogászat egyik aduászáról. Sokan még mindig kínosnak vélik a viselését, és az a hír terjed, hogy használata kellemetlenségekkel jár, pedig a fogsor az a megoldás, amely valóban mindenkinél alkalmazható.
A foghíddal vagy a fogászati implantátummal szemben ugyanis egy protézis elkészítésének kvázi nincsenek kizáró tényezői, így az bárkinél megvalósítható.
A kérdés persze ilyenkor, hogy mik azok a tévhitek, amelyeket a páciensek többsége rosszul tud a kivehető fogsorról? Hogy megcáfoljuk a leggyakoribbakat, összeszedtünk belőlük ötöt, és végigvesszük az azokkal kapcsolatos tényeket. Lássuk hát!

  1. tévhit: A fogsor viselése egy életre szóló kellemetlenség

Hamis! Egy megfelelően elkészített fogsor hatékonyan állítja vissza az elveszített rágófunkciót és az esztétikumot. Bizonyított tény, hogy jó fogorvos és jó fogtechnikus olyan kivehető protézist készít, ami tökéletesen a helyén marad, és ami nem okoz kellemetlenséget.

  1. tévhit: „Ha megsérül, a kivehető fogsort akár otthon is megjavíthatom”

Nem, a fogsor nem javítható otthoni módszerekkel, és ha nem szeretnénk kockáztatni a pótlás épségét, akkor ne is próbálkozzunk ilyenekkel.
Való igaz, hogy egyszerű lépésnek tűnik ragasztóval toldozgatni a darabokat, de az igazság az, hogy a sérüléseket csak fogorvos vagy fogtechnikus hozhatja úgy helyre, hogy a protézis utána is használható legyen.
Ne feledjük, ha rosszul sikerül az otthoni javítgatás, akkor a fogsor használhatóságát kockáztatjuk, és végül teljesen újat kell csinálni.

  1. tévhit: „Miután elkészült a fogsor, többé nem is kell fogorvoshoz mennem”

Gyakori tévedés ez is. A valóság ezzel szemben az, hogy a fogsoron ugyanúgy meg tud telepedni a fogkő, és a szájüregben később is kialakulhatnak orvosi segítséget igénylő betegségeket.
Ne kockáztassuk egészségünket azzal, hogy kihagyjuk a rendszeres fogorvosi kontrollt, mert annak létfontossága van mosolyunk épségének megőrzésében.

  1. tévhit: A fogsorral nem lehet rendesen enni és beszélni

Ez a tévhit általában abból fakad, hogy a páciensek többsége úgy hiszi, amint megkapta a fogsort, nem is kell többé fogorvoshoz menni (lásd 3. tévhit). Csakhogy a kivehető fogsor viselése miatt az íny és az állcsont sorvadni kezd (ez amúgy egy természetes következmény), ezért a fogsort idővel, általában 1-2 évente alá kell bélelni, hogy az ismét passzoljon.
Alábélelés nélkül a fogsor viselése tényleg kényelmetlen, és valóban nem lehet ilyenkor rendesen használni, de ez nem az eszköz hibája. Ráadásul a probléma egyetlen fogorvosi vizittel megoldható, és az alábélelés általában azonnal elkészül.

  1. tévhit: Mindegyik fogsor ugyanolyan, vagyis…

… azt az eBay-ról is megvehetném, ha árulnák. Egy kis érdekesség: mi találtunk a neten kivehető fogsort, de azt senkinek nem javasoljuk, hogy így vásároljon, és ennek komoly oka van.
A kivehető fogsort úgy kell elképzelni, mint a szemüveget: csak pontos „mérés” után készíthető el az a változat, ami személyre szabottan és hatékonyan oldja meg az adott problémát. Amennyiben ezt kihagyjuk, és csak úgy lekapunk a polcról valamit, úgy számolni kell azzal, hogy nem olyan megoldást kapunk, ami a mi problémánkat orvosolja.
A fogsor csak akkor passzol az állcsontunkon, ha a fogtechnikus a rólunk készült lenyomat alapján készíti el a protézist. A személyre szabott kialakítás garantálja, hogy a pótlás nem fog szorítani, viselése nem okoz kényelmetlenséget, és hogy megfelelőn lehet majd azt használni.

Scroll to Top