+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Miért használunk 3D CT-t fogbeültetéshez?

A fogbeültetés a 21. század egyik legnépszerűbb beavatkozása: a szájsebészek évente több millió ilyen műtétet végeznek el világszerte, és az implantátumok 95-96 százalékos sikerességi rátával rendelkeznek.

Nincs még egy ilyen hatékony és biztonságos megoldás, ha az elveszített fogak pótlásáról van szó. Hogy ez minek köszönhető?

Az implantátumok különleges tulajdonságainak, a megfelelő műtéti protokollnak és a legkorszerűbb infrastruktúrának. Ez utóbbi tartozik a 3D fogászati CT, ami nélkül ma már nem képzelhető el fogbeültetés.

Felkészülés három dimenzióban

A fogászati implantátum beültetését alapos állapotfelmérés és tervezés előzi meg, hogy a beavatkozással elérhessük a kívánt célt, és hogy az elveszített fogat tartósan pótolhassuk.

A hagyományos megoldások, így például a kétdimenziós panorámaröntgen viszont ehhez már nem elég, hiszen azzal nem mérhető fel pontosan az állcsont és a tervezett műtét helyének állapota.

A panorámaröntgen nem biztosít jó minőségű képeket, és azzal legfeljebb csak az állcsont magasságára lehet következtetni, szélességére sajnos nem. A 3D fogászati CT megjelenésével viszont többé már ez sem lehetett probléma: a legmodernebb képalkotó eljárással ugyanis háromdimenziós képeket készíthetünk a páciensek állcsontjáról.

Nem véletlen, hogy egy 21. századi modern fogászatban enélkül már nem is terveznek fogbeültetést, máskülönben nem is lehetne garantálni az implantáció sikerességét.

A 3D fogászati CT előnyei

A 3D fogászati CT-vel tizedmilliméteres pontossággal állapítható meg az érintett terület csontszerkezetének magassága, vastagsága és sűrűsége.

Már jóval a műtét megkezdése előtt letesztelhető a fogászati implantátum beültetése, és a műgyökér kvázi bepróbálható a helyére, anélkül, hogy ehhez egy milliméternyi metszést végeznénk a páciens ínyén.

A precíz diagnosztikának köszönhetően minimálisra csökkenthetők a műtét közbeni komplikációk.

A 3D fogászati CT elkészítése alig tart tovább, mint egy panorámaröntgené, és mivel minimális a sugárdózis, ezért az teljes mértékig biztonságos. A CT ráadásul kiválóan használható bármelyik kisebb vagy nagyobb kezelés előtt, legyen az gyökérkezelés vagy csontpótlás.

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.