Leggyakoribb szájüregi betegségek

Sokan nem mernek beszélni róla, de mivel nekünk ez a hivatásunk, így erről is ejtenénk szót.

Számos szájüregi betegség létezik, amelyek különböző tünetekkel járhatnak. A leggyakoribb szájüregi betegségek és azok felismerése a következők:

  1. Fogszuvasodás (kariesz): A fogszuvasodás a fogzománcban lévő lyukak kialakulását jelenti, amelyet a baktériumok által termelt savak okoznak. A tünetek közé tartozik a fogfájás, érzékenység az édes, hideg vagy meleg ételek és italok iránt, valamint sötét vagy fehér foltok a fogakon.
  2. Ínygyulladás (gingivitis): Az ínygyulladás a fogíny duzzanatát, vörösségét és vérzését okozza, amelyet a lepedék és a fogkő okoz. A tünetek közé tartozik a vérző íny fogmosás vagy fogselymezés közben, duzzadt és vörös íny, illetve rossz lehelet.
  3. Parodontitis (periodontitis): A parodontitis a súlyosabb ínybetegség, amely az íny és a fogat körülvevő szövetek gyulladását és pusztulását okozza. Tünetei közé tartozik a fogíny visszahúzódása, a fogak mozgása, a fogak közötti tér megnövekedése és a fogak elvesztése.
  4. Szájrák (szájüregi rák): A szájrák a szájüregben lévő rákos sejtek növekedését jelenti. A tünetek közé tartozik a szájban lévő fekélyek, amelyek nem gyógyulnak, a szájban lévő vörös vagy fehér foltok, a torokfájás, a rágási és nyelési nehézségek, valamint a fájdalom a fülben vagy az állkapocsban.
  5. Afta (aftózus sztomatitisz): Az afta kis, fehér vagy sárgás fekélyek megjelenését jelenti a szájüregben, amelyek fájdalmasak lehetnek. Afták általában az ajkakon, a szájpadláson, a nyelven vagy a fogínyen jelennek meg.
  6. Szájpenész (candidiasis): A szájpenész egy gombás fertőzés, amely a szájüregben lévő Candida gombák túlszaporodását okozza. A tünetek közé tartozik a szájban lévő fehér vagy sárgás bevonat, a száj égő érzése, a nyelőcsőben égő érzés és a rossz lehelet.
  7. Herpes simplex vírus (HSV) fertőzés: A szájban lévő herpesz vírusfertőzést az HSV-1 típusú herpes simplex vírus okozza, amely fájdalmas hólyagokat és fekélyeket okoz az ajkakon, a szájpadláson és a nyelven. Tünetei közé tartozik a viszketés, az égő érzés és a fájdalom a fertőzés területén, valamint láz, fáradtság és nyirokcsomó-duzzanat.
  8. Xerostomia (szájszárazság): A xerostomia a nyáltermelés csökkenését vagy hiányát jelenti, ami a szájüregi baktériumok és gombák túlszaporodásához vezethet. A tünetek közé tartozik a szájszárazság, a nyelési nehézségek, a rossz lehelet, az ízérzés csökkenése és a szájüregi fertőzések fokozott kockázata.

A fent említett szájüregi betegségek felismerése és kezelése érdekében fontos, hogy rendszeresen látogasson el fogorvoshoz, aki megvizsgálja a szájüreget és szükség esetén kezelést javasol. Emellett az alapos szájhigiénia, a dohányzás elkerülése, az egészséges táplálkozás és a rendszeres fogorvosi ellenőrzések mind hozzájárulnak a szájüregi betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez.

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Scroll to Top