A peroxidos és peroxidmentes fogfehérítések kémiai reakcióik. Avagy mit csinálnak pontosan a fogfehérítő anyagok!

A peroxidos fogfehérítők kémiai hatásai:

A peroxidmentes fogfehérítők különböző összetevőket tartalmazhatnak, amelyek a fogak felszínén lévő elszíneződéseket eltávolítják, és fehérebb megjelenést biztosítanak. A fehérítési folyamat során kémiailag többféle dolog történhet, attól függően, hogy milyen összetevőket tartalmaz a termék. Néhány példa a peroxidmentes fogfehérítőkben található összetevőkre és a velük kapcsolatos kémiai folyamatokra:

  1. Szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát): A szódabikarbóna enyhe abrazív hatású, ami azt jelenti, hogy mechanikusan eltávolítja a fogak felszínén lévő elszíneződéseket. Ezenkívül a szódabikarbóna is enyhén lúgos, ami segít semlegesíteni a savakat, amelyek hozzájárulnak a fogzománc lebontásához és a fogak elszíneződéséhez.
  2. Szilícium-dioxid: A szilícium-dioxid szintén enyhe abrazív hatású, ami segít eltávolítani a fogak felszínén lévő elszíneződéseket és plakkot. A szilícium-dioxid részecskék mechanikusan dörzsölnek a fogak felszínén, eltávolítva a felületi szennyeződéseket és javítva a fogak megjelenését.
  3. Kalcium-karbonát: A kalcium-karbonát hasonlóan abrazív hatású, mint a szódabikarbóna és a szilícium-dioxid. A kalcium-karbonát apró részecskéi dörzsölnek a fogak felszínén, eltávolítva a felületi elszíneződéseket, és elősegítve a fogak fehérebb megjelenését.
  4. Kálium-nitrát: A kálium-nitrát önmagában nem fehéríti a fogakat, de segíthet a fogérzékenység csökkentésében. A kálium-nitrát bejut a fogak pórusaiba és a dentin csatornákba, és blokkolja az idegvégződéseket, ami csökkenti a fogak érzékenységét.

Ezek az összetevők és kémiai folyamatok a peroxidmentes fogfehérítők alkalmazása során enyhíthetik a fogak elszíneződését, de általában lassabb eredményeket adnak, mint a peroxid-tartalmú fogfehérítők.

Fontos megjegyezni, hogy a peroxidmentes fogfehérítők hatása általában a felületi elszíneződésekre korlátozódik, és nem képesek olyan mélyre hatolni a fogzománcba és a dentinbe, mint a peroxid-tartalmú fogfehérítők. Emiatt a peroxidmentes fogfehérítők eredményei általában kevésbé drámaiak és gyorsak, mint a peroxid-alapú fehérítőké.

Összefoglalva, a peroxidmentes fogfehérítők kémiai folyamatai a fogak felszínén működnek, eltávolítva a felületi elszíneződéseket és plakkot a fogakról. Ezek az összetevők, mint a szódabikarbóna, szilícium-dioxid és kalcium-karbonát, enyhe abrazív hatásúak, és mechanikusan dörzsölik a fogak felszínét. A kálium-nitrát az érzékeny fogak kezelésére szolgál, csökkentve az idegvégződések ingerlékenységét. Bár a peroxidmentes fogfehérítők kevésbé hatékonyak, mint a peroxid-tartalmú fogfehérítők, még mindig képesek enyhíteni a fogak elszíneződését, és fehérebb megjelenést biztosítani a fogaknak, különösen az érzékeny fogak és fogíny esetében.

A peroxidos fogfehérítők kémiai hatásai:

A peroxidos fogfehérítők – például hidrogén-peroxid vagy karbamid-peroxid – használatakor a fehérítési folyamat során több kémiai reakció történik, amelyek segítenek a fogak elszíneződéseinek csökkentésében. A peroxidok erőteljes oxidálószerek, amelyek a fogzománcba és a dentinbe hatolva a színező molekulákat lebontják.

A peroxidos fogfehérítés kémiai folyamata a következő lépésekre bontható le:

  1. A hidrogén-peroxid vagy a karbamid-peroxid (amely hidrogén-peroxiddá és karbamiddá bomlik) bejut a fogzománcba és a dentinbe.
  2. A peroxidok az elszíneződést okozó szerves molekulákra hatnak, és oxidációs reakciókat indítanak. Az oxidáció során a színező molekulák szerkezete megváltozik, és a színező anyagok elveszítik a színüket. Ezt úgy is érthetjük, hogy a nagyobb színező molekulák kisebb, színtelen részekre bomlanak.
  3. A fogzománc és a dentin pórusaiban lévő elszíneződések fokozatosan csökkennek, ahogy a peroxidos fehérítő hatása érvényesül.
  4. A fehérítő hatás idővel mélyebbre hatol a fog szerkezetébe, és a fogzománc és a dentin színe egyre világosabbá válik.

Fontos megjegyezni, hogy a peroxidos fogfehérítők használatához szértelem szükséges. Ezért fontos, hogy a peroxidos fogfehérítést kizárólag szakember végezze.

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Scroll to Top