Idős kor egyenlő fogínyprobléma?

A felnőttkori fogvesztést általában két, kezeletlen fogászati probléma okozza:

  • a fogszuvasodás ,
  • és a fogágybetegség.

A fogszuvasodást ismerjük, de még mindig sok olyan pácienssel találkozunk, aki még csak nem is hallott a másik tettesről, a fogágybetegségről.
Pedig a felnőtt lakosság minimum kétharmada érintett a fogorvosok között csak parodontitisnek nevezett betegségben, amit az időben nem kezelt ínybetegség (a gingivitis) okoz.
De vajon helyes szájhigiénia ide, megfelelő táplálkozás oda, az ínyproblémák tényleg kialakulnak előbb vagy utóbb az életkor előrehaladtával?
A hiba nem a fogainkban van…
… hanem bennük, pontosítva: azzal a hozzáállással, aminek következtében nem gondoskodunk fogainkról megfelelően.
Az ínybetegségnek valóban nagyobb a kockázata idősebb korban, de ez nem jelenti azt, hogy helyes szájápolással és étrenddel ne tudnánk felvenni vele a küzdelmet.
Valóban felgyorsíthatja az ínyproblémákat a genetika, de a kutatók szerint a probléma hátterében egy fehérje áll, a Del-1 nevű anyag, ami idősebb korban lecsökken a szervezetünkben.
Fontos fehérje
A Del-1 szerepe abban áll, hogy az képes gátat szabni a fehérvérsejteknek, amik így nem tudnak megtapadni a száj szövetein, vagyis azok nem is képesek roncsolni a szájüregi képleteket.
A kutatók alapos kísérletek során azt figyelték meg, hogy ha növelni tudnák valahogy az emberi szervezetben a Del-1 fehérje szintjét, akkor jelentős mértékben csökkenne az ínyproblémák kialakulásának esélye.
Kezelés nélkül súlyos következményekkel számoljunk!
A fogínygyulladás a lakosság nagyobb részét érinti , de sajnos még mindig kevesen vannak tisztában azzal, hogy a probléma őket is veszélyezteti.
A tartósan gyulladt íny idővel fogágybetegséghez vezet, és ha ez nem volna elég, a kórokozók a véráramba bejutva nemcsak szívproblémákat, hanem demenciát is okozhatnak.
 
Érdemes tehát minél gyakrabban gondoskodni a fogászati ellenőrzésekről, hogy egyetlen egy esetleges probléma se maradjon rejtve.

Scroll to Top