+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Hogy készül a cirkon korona?

Az esztétikus cirkon korona egy rendkívül precíz folyamat végén kerül az elvesztett vagy sérült saját fog helyére, a végeredmény pedig egy olyan élethű és természetes fogpótlás, amivel a viselője újra magabiztos lehet, és gyönyörű mosolyra tehet szert.

De kezdjük az elején, vagyis hogyan készül a cirkon korona?

Az első lépés a fog előkészítése

A cirkon korona készítésének első lépése a fog csiszolása, más néven preparálása. Erre természetesen csak azután kerülhet sor, miután a páciens fizikai vizsgálata megtörtént, valamint a szükséges röntgenfelvétel is az orvos rendelkezésére áll.

A kezelési terv birtokában már meg lehet kezdeni a konkrét beavatkozást, azaz első lépésként a fogak előkészítését. A cirkon koronák esetén mindenképpen a vállas csiszolás ajánlott – ekkor a fog körül egy úgynevezett „váll” kerül kialakításra, ami megtámasztja a koronát, megakadályozza, hogy a fogpótlás irritálja a fogínyt, és esztétikusabb hatást is biztosít.

A lenyomatvétel kulcsfontosságú

A cirkon korona tökéletes illeszkedésének a kulcsa a precíz mintavétel. Akár azt is mondhatnánk, hogy ez a legfontosabb lépés, hiszen itt dől el, megfelelő lesz-e a fogpótlás formája és mérete. Igaz, hogy az elkészült koronán apróbb korrekciókat még utólag is végezhet az orvos, de ha nagyobb hiba csúszik be, akkor már nincs mit tenni.

A mintavételről tudni kell, hogy a harapási magasság beállítása miatt nem csak a preparált fogról kell lenyomatot venni, hanem az egész fogsorról, amit azután a fogtechnikus gipszből kiönt.

A cirkon korona elkészítése

A cirkon korona elkészítése ma már a legtöbb helyen a precíz CAD/CAM technológia alkalmazásával történik. Ennek a módszernek a lényege, hogy az elkészült, gipszből kiöntött mintát letapogatják, azaz 3D kép készül róla, majd az ugyancsak számítógép vezérelte gépek kifaragják a vázat a cirkónium tömbből.

Ha ez kész, akkor már csak a porcelán leplezés felvitele van hátra, aminek a színét úgy választotta ki az orvos és a páciens, hogy az a leginkább hasonlítson a fogak eredeti színére.

Az utolsó lépés a korona felhelyezése és rögzítése, és máris kész a tökéletes mosoly!

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.