+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Cirkonkorona és cirkonhíd – Melyik mire való?

Vajon hányan hallottunk már az inlay, onlay vagy az overlay tömésről? Esetleg a cirkonhíd és a cirkonkorona közötti különbségről?

A fogorvost rendszeresen látogató páciensek bizonyára gyakran dobálóznak hasonló kifejezésekkel, és ha szerencsénk van, mi ezeket csak hírből ismerjük. Hiszen akkor még nincs szükségünk rá, és leginkább azért nem, mert a fogaink egészségesek.

Olykor azonban szeretnénk puszta kíváncsiságból tájékozódni, és felmérni a lehetőségeket.

Ragadjunk hát ki két olyan kifejezést, amelyekről jó, ha többet tudunk! Nézzük, mire jó például a cirkonhíd és a cirkonkorona!

Mit tud a cirkonkorona?

A korona felrakása remek megoldás azoknak, akik egy töméssel már nem kezelhető (vagy akár egy gyökérkezelt) fogat szeretnének megmenteni.

Ha a korona anyagát vesszük figyelembe, a lehetőségek száma végtelen. Választhatunk fémkerámia, tiszta kerámia és még számos egyéb fogpótlás közül, de az utóbbi években a cirkónium-dioxid vázra épült porcelán bizonyult a legfelkapottabbnak.

Nézzük hát, mit tud egy korona!

Ez a fajta fogmű épülhet a megmentett fog csonkjára, fogvesztés esetén pedig implantátumra, amelyet a páciens csontjába ültetnek.

Amennyiben saját fogra épül, úgy a koronakészítés első lépése a vállas preparálás, azaz a fog lecsiszolása. Ezek után következik a próba, majd a fogmű felragasztása.

Foghiány esetén is hasonló az eljárás. A különbség csupán annyi, hogy ez esetben az implantátumra épül a fogmű (ami megtörténhet ugyanúgy ragasztással vagy csavarozással is).

Mindkét megoldásra igaz a természetes hatás és a rendkívüli tartósság.

Cirkonhíddal a nagyobb foghiány is áthidalható

Amennyiben több, egymás melletti korona kerül a szájüregünkbe, már nem szóló koronáról, hanem hídról beszélünk. A híd egy kiváló megoldás arra, hogy megszüntessünk vele egy hiányos területet, de az implantátummal ellentétben csak a koronai részt pótolja, a gyökeret nem.

Hasonlóképpen a koronához, épülhet meglévő fogakra és implantátumokra is, a lényeg, hogy két ponton meg legyen támasztva. Ez a két pont általában a foghiánnyal szomszédos két fog, amelyek pillérként tartják a középen található hiányos rész feletti hídelem.

Többféle foghíd létezik, a pótlásra váró fogak helyétől és számától függően. A fogorvosunk helyzettől függően fogja eldönteni, milyen hídra van szüksé

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.