Fogzománckopás: népbetegség hazánkban

fogzománckopás

Népbetegség: sajnos Magyarországon ez a kifejezés számtalan betegséggel kapcsolatban elhangzik a diabétesztől egészen a fogszuvasodásig. És úgy tűnik, hogy a fogzománckopás is közöttük van, igaz, viszonylag kevés szó esik róla. Pedig fontos lenne felhívni rá a figyelmet, különösen annak fényében, hogy honfitársaink fogainak állapota nem éppen rózsás.

De mitől is alakul ki a fogzománckopás, és milyen problémákat okozhat?

Hogyan alakul ki a fogzománckopás?

A fogzománc kopásához számtalan tényező hozzájárul. Az egyik kétségkívül az életkor, ugyanis ahogy öregszünk, úgy válik egyre vékonyabbá ez az egyébként erős anyag. Ez egy természetes folyamat, ami ellen csak részben lehet védekezni, hiszen az évek sajnos a fogakat sem kímélik. Igaz viszont, hogy jó szájhigiéniával sokat tehetünk a folyamat kordában tartásáért.

A másik ok, ami miatt a fogzománc elvékonyodik, az már egy civilizációs ártalom, méghozzá a savas ételek és italok fogyasztása. Ennek következtében ma ott tartunk egy nemrégiben, fogorvosok között készült felmérés szerint, hogy tíz páciensből négynél találkoznak a fogzománckopás tüneteivel, míg a 2000-es évek elején ugyanez az arány 10-ből kettő volt.

Emellett van még egy aggasztó fejlemény: elsősorban a 30 év alatti korosztály érintett a saverózió okozta problémában. Feltehetően azért, mert ők azok, akik a leggyakrabban fogyasztják a szénsavas üdítőket, de a kávézás, valamint a borfogyasztás is népszerű ennek a korcsoportnak a körében.

Miért gond a fogzománckopás?

A fogainkat a zománc védi kívülről a káros hatásokkal szemben, valahogy úgy, mint ahogy a házakat a vakolat. Bár a testünk legkeményebb anyagáról beszélünk, még a fogzománc sem képes ellenállni mindennek: a már említett savas ételek és italok mellett a túl erős súrolás, valamint a fogcsikorgatás is a zománc sérüléséhez vezethet.

Ha a fogzománc elvékonyodik, akkor a dentin egyre inkább előtűnik, és a fogak sárgás árnyalatúvá válnak. De nem csak az esztétikai következményektől kell tartani: a fogzománckopás miatt a fogak érzékenysége jelentkezhet, valamint repedések, apró mélyedések is megjelenthetnek rajtuk. Mivel a károsodás nem visszafordítható, a hangsúlyt elsősorban a megelőzésre kell helyezni, vagyis az alapos szájápolásra, a helyes táplálkozásra, illetve a megfelelő fogkrém kiválasztására.

Scroll to Top