Egy jó húzás a fogorvostól – avagy döntsünk okosan a bölcsességfogak sorsáról!

Az áttörésben visszamaradt fogak a tökéletes fogsor elrontói, amelyek vagy az állcsontban (azaz a fejlődés helyén) rekedtek meg, vagy az áttörési folyamat során ütköztek akadályba.
Ez nem jelent mást, mint hogy a fogak csak félig vagy egyáltalán nem nőttek ki. Az ilyen esetek 80 százalékáért a bölcsességfogak a felelősek.
Néha még a bölcsességfog is eltévedhet
A leghátsó nagyőrlők rendszerint a húszas éveink környékén nőnek ki, nem ritka azonban, hogy még évtizedekkel később sem mutatkoznak azok a fránya 8-asok.
Hogy miért? Azért, mert az ember állcsontja hozzászokott a puhább ételek fogyasztásához, ezáltal az idők során mind kisebbé és kisebbé vált. Nem csoda tehát, ha nem jut elég hely a bölcsességfogaknak.
Gyakran hallani olyan véleményt, amely szerint a leghátul elhelyezkedő nyolcasoktól jobb megszabadulni. Ott van azonban ellenérvként az a tény, hogy sok esetben egészséges fogakról beszélünk.
Ember legyen a talpán, aki ezek után képes döntést hozni…
Nem mindig mutatjuk ki a fogunk fehérjét
Az állcsontban visszamaradt bölcsességfog helyhiány miatt nem képes kinőni, és még a fogazat torlódását is okozhatja.
Nem ritka például, hogy egy eltévedt bölcsességfog az íny felszíne alatt, vízszintes irányban tolja maga előtt a hetes nagyőrlőt, így szorítva magának helyet.
Az sem szerencsésebb helyzet, ha a fog előtörése csak részlegesen akadályozott, hiszen ilyenkor egy része áttöri a nyálkahártyát, a többi pedig fedve marad. Emiatt az ételmaradékok megrekednek az íny alatt kialakult tasakban, és a terület teljes körű tisztítása szinte lehetetlen.
A bölcsességfogak eltávolítása ezekben az esetekben erősen ajánlott, főleg ha a probléma gyakori gyulladással, fájdalommal, valamint rossz lehelettel párosul.
Amikor a fogorvosok a maradás mellett döntenek
Optimális esetben a bölcsességfog egy strapabíró darab, amely bár a rágásban aktívan nem vesz részt, de egy később pótlásban szerepe is lehet. Amennyiben egészséges és megfelelően nő, nem feltétlenül javasolt az eltávolítása.
Gyakori az is, hogy nem okoz semmilyen panaszt, csupán kissé kuszán nőtt ki. Ilyenkor sem érdemes megválni tőle, hiszen csak fölösleges kellemetlenségnek tennénk ki magunkat.
Egy biztos: a fogorvosunkra mindig számíthatunk, kérjük hát ki bátran a véleményét!

Scroll to Top