Mitől esztétikus egy tömés?

Ki emlékszik még a jó öreg, ezüst-szürke amalgám tömésre?
Arra a megoldásra, amit a fogorvostól hazaérve döbbenten bámultunk a tükörben, és arra gondoltunk, hogy kis túlzással az élet állt meg azáltal, hogy ilyen rondaság került a szánkba.
Az amalgám tömés ugyanis nemcsak a magas higanytartalmáról, hanem a kevésbé megnyerő kinézetéről is híres.
Nagy szerencse, hogy az allergiás reakciót gyakrabban kiváltó amalgám kiment a divatból, és helyére egy korszerűbb típus lépett.
De vajon mitől esztétikus egy tömés?
A válasz egyszerű: attól, hogy szinte tökéletesen passzol a saját fogunk színéhez. Habár többféle tömőanyag létezik, a fogorvosok általában kompozit töméssel állítják helyre a szuvasodással/sérüléssel kezelt fogat.
A kompozit tömés előnye, hogy az porcelán- és üvegszemcsékből, valamint műgyantából áll, és igény szerint lehet kikeverni, így elérhető a megfelelő színárnyalatot.
Szinte biztos, hogy ez a fogunkra való!
Az esztétikus tömés számos esetben nyújt gyors segítséget:

  • ha megérett a régi amalgámtömés egy cserére (főként, ha allergiás tünetekkel küzdünk);
  • ha szuvas fogat szeretnénk megmenteni;
  • ha a törött, sérült fogainkat kívánjuk helyreállíttatni;
  • és ha a fogzománcon található hibákat tüntetnénk el.

A beavatkozás tehát nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból sem elhanyagolható.
Mire számíthatunk a fogtömés során?
Első lépésként részt kell vennünk egy alapos vizsgálaton, amelynek során fogorvosunk feltérképezi a kezelendő fog állapotát.
Ezt követi maga a beavatkozás, amely helyi érzéstelenítéssel történik. Az érzéstelenítő beadása után 10-15 perccel a szakember megfúrja a fogat, és fogszuvasodás esetén eltávolítja a szuvas részeket.
Mielőtt felragasztaná a tömőanyagot, az úgynevezett savazásra kerül sor. Az eljárás a felragasztott rétegek biztosabb tapadásáért felel, hiszen ezt követően a fog felszíne kissé érdessé válik.
A felület előkészítésével pedig elérkeztünk legfontosabb mozzanathoz: a ragasztóanyag felkenéséhez, és a kompozit műgyanta rétegenkénti felhordásához.
És hogy miképp köt meg a kompozit?
Egy UV-hez hasonló, kék fényű lámpa segítségével. Ezért is hívják a megoldást fényre kötő esztétikus tömésnek.
Az itt leírtak alapján tehát láthatjuk, hogy az esztétikai tömés egy minimális kellemetlenséggel járó, gyors beavatkozás.
Éljünk hát az egészséges mosoly lehetőségével!

Scroll to Top