Miért és hogyan színeződnek el a fogaink?

A fogak elszíneződése egy természetes folyamat, amelyet több tényező is befolyásolhat. Ennek megértéséhez fontos tisztában lennünk a fog szerkezetével és azzal, hogy milyen körülmények vezethetnek az elszíneződéshez.

1. Fogak szerkezete:

 • A fogakat három fő réteg alkotja: a külső, kemény zománc, az alatta lévő dentin, és a fog belsejében található pulpa.
 • A zománc átlátszó és rendkívül kemény, de idővel kopik, ami lehetővé teszi a dentin sárgás színének áttűnését.

2. Külső elszíneződések:

 • Bizonyos ételek és italok, mint például a kávé, tea, vörösbor és bizonyos gyümölcsök (pl. áfonya) tartalmaznak színezőanyagokat, amelyek rárakódnak a zománcra.
 • A dohányzás is jelentősen hozzájárul a fogak elszíneződéséhez, mivel a cigaretta tartalmazó tar és nikotin felhalmozódik a zománc felszínén.

3. Belső elszíneződések:

 • A fogak belső elszíneződése akkor következik be, amikor a dentin színe változik. Ez történhet bizonyos gyógyszerek (pl. tetraciklin antibiotikumok), fluorózis (túlzott fluorid-bevitel), vagy trauma következtében.
 • A fogak öregedése is hozzájárul a dentin természetes sötétedéséhez, ami a zománc kopása miatt válik egyre láthatóbbá.

4. Hogyan kezelhetők az elszíneződések:

 • A külső elszíneződések kezelhetők otthoni fogfehérítő készítményekkel vagy fogorvosi fogfehérítéssel.
 • A belső elszíneződések kezelése bonyolultabb lehet, és gyakran szakmai beavatkozást igényel, mint például a fogak belső fehérítése vagy koronák és héjak alkalmazása.

Fontos megemlíteni, hogy a fogfehérítés előtt mindig konzultáljon szakemberrel, mert bizonyos esetekben a fogfehérítés nem ajánlott vagy hatástalan lehet.

5. A fogak elszíneződésének megelőzése:

 • A legjobb módja a fogak elszíneződésének megelőzésére a rendszeres és alapos szájhigiénia. Ez magában foglalja a napi kétszeri fogmosást, rendszeres fogselyem használatát és szájvíz alkalmazását.
 • Kerülje azokat az ételeket és italokat, amelyek ismertek a fogak elszíneződését okozó hatásukról, mint például a kávé, tea, vörösbor és bizonyos gyümölcsök. Ha ezeket fogyasztja, ajánlott utána vízzel öblíteni a száját.
 • A dohányzás kerülése szintén kulcsfontosságú, mivel a dohányzás egyik leggyakoribb oka a fogak elszíneződésének.
 • Rendszeres fogorvosi ellenőrzések és professzionális fogtisztítások segítenek eltávolítani a felhalmozódott lepedéket és a színeződéseket, ezzel megelőzve a tartós elszíneződést.

6. Fogfehérítési módszerek:

 • Fogorvosi fogfehérítés: Ez a professzionális fogfehérítési eljárás magasabb koncentrációjú fehérítő anyagokat használ, amelyeket csak szakképzett fogorvosok alkalmazhatnak. Gyorsabb és látványosabb eredményeket hozhat, mint az otthoni módszerek.
 • Koronák és héjak: Amennyiben a belső elszíneződések túl erősek, vagy a fog szerkezete sérült, a fogorvos koronákat vagy héjakat javasolhat, amelyek az eredeti fogakat borítják, és természetes, fehér megjelenést biztosítanak.

Minden fogfehérítési módszernek megvannak a maga előnyei és korlátai, és fontos, hogy a páciens egyéni igényeit és az adott fogak állapotát figyelembe véve válasszák ki a legmegfelelőbb kezelést.

A fogak elszíneződése gyakori probléma, de számos kezelési és megelőzési lehetőség áll rendelkezésre. Mindig ajánlott szakemberrel konzultálni a legjobb eredmény érdekében. Ha bármilyen további kérdése van, kérjük, ne habozzon feltenni.

 

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Scroll to Top