Így ápoljuk a babák szájüregét!

Te is hallottál már arról, hogy a babák szoptatása nyugtatóan hat a picire, sőt, az anya és gyermeke közötti köteléket is szorosabbra fűzi. A kicsik anyatejjel való táplálása azonban nem merül ki ennyiben; jótékony hatásairól rengeteget tudnának mesélni a hozzáértők egy szoptatási tanácsadáson.
Amennyiben csak néhányat említünk meg közülük, az is szemlélteti az anyamellről való táplálásfontosságát, ugyanis:

  • a szoptatás fogszuvasodás-megelőző hatású;
  • segít kialakítani a megfelelő izomzatot a pici szája körül, ezért a beszédfejlődésben is szerepe van;
  • a kívánt formájúra alakítja a szájpadlást és az állcsontot, így nagyobb helyet ad a kibújó fogaknak;

Ha pedig biztosítva van a megfelelő hely a fogak számára, a tisztítás is könnyebbé válik majd.
De vajon elég, ha csak a fogak előtörése után kezdjük el a pici szájápolását? A válasz egyértelmű: nem.
A helyes szájápolással sokat tehetünk az újszülött egészségéért
Egy kisbaba gondozása bizony nem egyszerű feladat, mivel a megfelelő higiénia megteremtése messze túlmutat az esti fürdetésen. Ahogyan a pici orrát és fülét kipucoljuk, ugyanúgy kell ügyelni a szájüreg ápolására is.
Szerencsére a fogzás előtt ez néhány egyszerű mozdulattal kivitelezhető.
Hogy miképp?
Úgy, hogy etetés után végigtöröljük az ínyt és a nyelvet egy nedves, puha kendővel, különös hangsúlyt fektetve a lefekvés előtti alkalomra.
Amikor kibújnak az első fogak
Fogzás idején érdemes fokozottan odafigyelni a rendszeres fogmosásra.
Napi néhány perc ráfordításával csökkenthetjük a fogszuvasodás és az íny gyulladásának kockázatát, ezzel együtt pedig megelőzzük a gátolt beszédfejlődést, valamint a rágás minőségi romlását.
A megfelelő táplálás is az egészséges fogak kulcsa
Azt nem kell hangsúlyoznunk, hogy a cukros teák és üdítők mennyire károsak a picik fogazatának, a tej viszont ugyanúgy ronthat a fogak állapotán.
Hogy ne kelljen lemondanunk a kalciumban gazdag italról (amely a babák számára nagyon fontos vitamin), érdemes a tej itatása után is vízzel kiöblíteni a szájüreget. Ezt fogmosással is kiegészíthetjük.
És ne feledjük!
A picik normális esetben hároméves korukban már mind a húsz tejfogukkal büszkélkedhetnek, és ezeknek nem csak az ápolása, hanem ellenőrzése is fontos.
Ilyen idős korban már meglátogathatjuk gyermekünkkel a fogorvost, és jót teszünk gyermekünknek, ha ezt a lépést nem hagyjuk ki.

Scroll to Top