+36 20 669 5169 Bejelentkezés

A fogászat is „okos” lesz, azaz az informatika szerepe a fogászatban

Lassan nincs olyan terület, ahol az informatika ne jutna egyre nagyobb szerephez. Nincs ez másként az orvostudományban, és azon belül a fogászatban sem, ahol egymás után jelennek meg az olyan új IoT – Internet of Things – eszközök, mint például az okosfogkefe, amit a Nemzetközi Fogászati Kiállításon is bemutattak.

Az okosfogkefétől a 3D nyomtatásig

Az informatika megjelenése a fogászatban nem új keletű, gondoljunk csak a 3D nyomtatásra, aminek a segítségévél gyorsan jó minőségű fogászati minták, sőt, akár ideiglenes fogpótlások is készíthetőek szinte pillanatok alatt, jelentősen lerövidítve ezzel azt az idő, amíg a végleges fogpótlás elkészül.

Ennél sokkal izgalmasabb az okosfogkefe, ami ugyan már néhány éves múltra tekint vissza, hiszen a francia Kolibree nevű cég tavaly jelent meg az eszközzel, de sokan még nem is hallottak róla.

És hogy pontosan mit tud ez a csodafogkefe?
A legnagyobb előnye talán az, hogy a gyermekek számára is élvezetessé teszi a fogmosást, akik hajlamosak elhanyagolni azt. A fogkefe ugyanis összeköttetésben van egy okostelefonnal, illetve egy azon található játékkal, így amikor a gyerkőc fogat mos, és megváltoztatja a fogkefe irányát a szájában, azzal egy játékkaraktert irányít. Így nagyobb eséllyel tanulja meg, hogy egyetlen területet se hagyjon ki, de a rendszer arra is képes, hogy pontos információkat szolgáltasson a fogorvosnak arról, hogyan is mosunk fogat.

Digitális 3D fogászati CT a tiszta képért

Ahhoz, hogy a fogászati kezelés valóban sikeres legyen, elengedhetetlen, hogy a szakemberek részletes és tiszta képpel rendelkezzenek a páciens fogazatáról, csontállományáról. A digitális 3D CT-vel mindössze néhány másodperc szükséges ahhoz, hogy a felvétel elkészüljön, így a szervezet sem terhelődik feleslegesen.

Egy háromdimenziós felvétel előnyei szinte leírhatatlanok a hagyományosnak számító kétdimenziós panorámaröntgennel szemben, ugyanis egy ilyen felvétel minden apró részletet megmutat, így a csont vastagságát, sűrűségét is, ami egy fogászati implantátum behelyezése előtt kulcsfontosságú szempont.

Az informatika számos újdonságot tartogat még a fogászat területén, hogy a sokak számára félelmetes kezelések gyorsan, fájdalommentesen legyenek elvégezhetőek, mint a fogakat egyenként megvilágító speciális kamerák, vagy épp a lézerrel történő fogkő-eltávolítás.

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.