A tejfogak ápolása

Szerencsére ma már egyre több szülő van tisztában azzal, hogy a gyermekük tejfogait is ápolni kell.
Ebben a korban ugyanis ez teljes mértékben a szülők felelőssége – ha ők nem fordítanak kellő figyelmet a gyermekeik tejfogainak tisztítására, akkor az később rossz maradó fogakhoz vezethet, és a megfelelő szájápolást sem sajátítja el a gyermek.

Ha úgyis kiesnek, miért kell ápolni őket?

Sokan vélekednek úgy, hogy a tejfogak ápolása teljesen felesleges, hiszen idővel úgyis kipotyognak, ezért csak a helyükre növő maradó rágószervek ápolását kell a gyermekeknek megtanítani.
Ez a tévhit nem csak hibás, de rettentően káros is, a tejfogak ugyanis nem „dísznek” vannak a csemeték szájában. Attól a pillanattól kezdve nagyon fontos szerepük van a rágásban, hogy a gyermek az első szilárd táplálékokat megkapja. Ahogy pedig a beszédkészség fejlődik, a tejfogak a megfelelő hangképzésben segítenek.
Éppen ezért nagyon lényeges, hogy ne hanyagoljuk el a gyerkőcök tejfogait, és minél előbb tanítsuk meg nekik a fogkefe helyes használatát.

Mikor kell elkezdeni a tejfogak tisztítását?

A gyermekek fogai nem egyszerre bújnak ki. Az első fogacskák általában hat-nyolc hónapos korban jelennek meg, és már ezeket érdemes naponta finoman áttörölgetni egy puha ruhával. Amint azonban a metszőfogak kibújtak, már használható fogkefe is, természetesen csakis puha sörtéjű gyerekfogkefe. Kezdetben a szülők feladata a fogmosás, de iskolás korára a gyermekeknek már egyedül kell elvégezniük ezt a feladatot.

Mivel tisztítsuk a gyermekek fogait?

A fogmosást eleinte fogkrém nélkül kell végezni, de a fogkrém használatával nem kell addig várni, amíg a gyermek ki tudja köpni a fölösleget.A gyerekek számára készült fogkrémek ugyanis sokkal kevesebb fluoridot tartalmaznak, mint a felnőttek számára készültek, ezért nem okoz problémát, ha a gyerkőc netán lenyeli azt.

Milyen következményei lehetnek annak, ha rosszak a gyermek tejfogai?

A szuvas tejfogak azért problémásak, mert súlyos esetekben akár a csontállományt is károsíthatják, valamint a maradó fogaknak is átadhatják a szuvasodást.
Ráadásul ha a tejfogak túl hamar potyognak ki, akkor nem „szabályozzák” a kibújó maradó fogak helyzetét, amik így összevissza nőnek majd.

Scroll to Top