A fogkő: Kialakulás, eltávolítás és következmények

A fogkő, vagy más néven dentális kalkulus, a szájhigiéniában egyik leggyakrabban előforduló probléma, amely szoros kapcsolatban áll a fogínybetegségekkel és a fogszuvasodással. Ez az írás átfogó képet nyújt a fogkő kialakulásáról, genetikai tényezőiről, eltávolítási módszereiről, valamint arról, hogy mi történik, ha nem távolítjuk el időben.

A fogkő kialakulása

Mi a fogkő?

A fogkő a fogakon és a fogínyvonal alatt kialakuló kemény lerakódás, amelyet a fogplakk mineralizációja okoz. A fogplakk egy ragadós, színtelen filmréteg, amely baktériumokból és ételmaradékokból áll. Amikor a plakk nem kerül időben eltávolításra, a nyálban lévő ásványi anyagok, például kalcium és foszfát hatására megkeményedik, és fogkővé alakul.

Hogyan alakul ki a fogkő?

A fogkő kialakulásának folyamata több lépésből áll:

 1. Plakk képződése: Az étkezés után a fogak felszínén baktériumok és ételmaradékok gyűlnek össze, amelyek plakkot képeznek.
 2. Mineralizáció: A plakk néhány napon belül megkeményedik, mivel a nyálban található ásványi anyagok kiválnak és a plakkhoz kötődnek.
 3. Fogkő kialakulása: Az ásványi anyagok fokozatosan lerakódnak, és a plakk kemény, sárgás vagy barnás fogkővé alakul.

Genetikai tényezők

A fogkő kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszhatnak. Kutatások kimutatták, hogy a nyál összetétele, beleértve az ásványi anyagok koncentrációját, öröklődhet, és ez befolyásolhatja a fogkő kialakulásának hajlamát. Emellett a fogak alakja és elrendezése, amely szintén genetikai tényezők függvénye, meghatározhatja, hogy mely területeken halmozódik fel könnyebben a plakk.

A fogkő eltávolítása

Mechanikus eltávolítás

A fogkő eltávolítása professzionális fogtisztítással történik, amelyet fogorvos vagy dentálhigiénikus végez. A mechanikus eltávolítás során a következő eszközöket használják:

 • Ultrahangos készülék: Az ultrahangos skálázó készülék nagyfrekvenciás rezgésekkel lazítja fel a fogkövet, amelyet vízsugár öblít le. Ez a módszer hatékony és minimálisan invazív, ami kényelmesebbé teszi a páciensek számára.
 • Kézi műszerek: A skálerek és kürettek segítségével a fogorvos manuálisan távolítja el a fogkövet a fogak felszínéről és a fogíny alól. Ez a módszer lehetővé teszi a precíz munkát, különösen a nehezen hozzáférhető területeken.

Kémiai eltávolítás

Bár a mechanikus eltávolítás a legelterjedtebb módszer, néhány kémiai anyag is segíthet a fogkő feloldásában vagy a plakk képződésének megelőzésében:

 • Antibakteriális szájvizek: Chlorhexidin tartalmú szájvizek segítenek csökkenteni a baktériumok számát és megakadályozni a plakk képződését. Ezek a szájvizek különösen hasznosak lehetnek a műtéti beavatkozások utáni fertőzések megelőzésében.
 • Speciális fogkrémek: Fluoridot és pirofoszfátot tartalmazó fogkrémek segíthetnek a plakk mineralizációjának megakadályozásában, ezáltal csökkentve a fogkő kialakulásának esélyét. Ezek a fogkrémek megerősítik a fogzománcot és védelmet nyújtanak a fogszuvasodás ellen is.

Mi történik, ha nem távolítjuk el a fogkövet?

A fogkő eltávolításának elmulasztása számos negatív következménnyel járhat:

Fogínybetegségek

 • Gingivitis: A fogkő irritálja a fogínyt, gyulladást és vérzést okozva. Kezeletlenül a gingivitis parodontitisszé alakulhat. A fogíny visszahúzódása és a vörös, duzzadt íny mind a gingivitis tünetei, amelyek idővel súlyosbodhatnak.
 • Parodontitis: A parodontitis súlyosabb fogínybetegség, amely a fogakat tartó csont és kötőszövet károsodását eredményezi. Kezeletlenül a fogak elvesztéséhez vezethet. A parodontitis előrehaladott állapotában mély tasakok alakulnak ki a fogak és az íny között, amelyek fertőződhetnek és további csontvesztéshez vezethetnek.

Fogak és állkapocs problémák

 • Fogak elvesztése: A fogkő által okozott gyulladás és csontvesztés miatt a fogak meglazulhatnak és kieshetnek. A fogak elvesztése nemcsak esztétikai probléma, hanem a rágási funkciót is súlyosan befolyásolja, ami emésztési problémákhoz vezethet.
 • Állkapocs problémák: A fogak elvesztése és a fogínybetegségek következtében az állkapocs szerkezete is károsodhat, ami rágási nehézségekhez és fájdalomhoz vezethet. Az állkapocs csontjának leépülése az arc szerkezetének változását is okozhatja, ami befolyásolja az arc esztétikai megjelenését.

Érdekességek a fogkő kapcsán

Történelmi kitekintés

A fogkő jelenléte nem újkeletű probléma. Régészeti leletek bizonyítják, hogy már az őskori emberek is szenvedtek fogkőtől. A fogkő maradványokból sok információ nyerhető az őskori emberek étrendjéről és egészségi állapotáról. Például, a korai emberi maradványokon talált fogkő elemzése során kiderült, hogy étrendjük nagy részét növényi anyagok és hús alkotta, valamint a fogkőben talált mikroszkopikus anyagok segítségével rekonstruálható az akkori életmód.

Modern kutatások

A legújabb kutatások azt is vizsgálják, hogy a fogkő milyen szerepet játszhat a szisztémás betegségek, például a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásában. A fogínybetegségekkel összefüggésbe hozható gyulladásos markerek és baktériumok bejuthatnak a véráramba, hozzájárulva a szisztémás gyulladásokhoz. Ezen túlmenően, a fogkőben található baktériumok genetikai vizsgálata segíthet a különböző mikrobiális közösségek jobb megértésében, ami elősegítheti a személyre szabott kezelési módszerek kifejlesztését.

View Synonyms and Definitions

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Scroll to Top